Bank had de wielrenploeg niet in de hand 

Rabo verzweeg leugen Rasmussen

Vermoeden rottende Rabovis nu ook officieel bevestigd.


Gelezen Conclusie rapport-Vogelzang

Voormalig Raborenner Michael Rasmussen heeft bewust gelogen over zijn verblijfplaats. De directie van de ploeg wist dat. Maar nam geen maatregelen. En verzweeg de zaak dus.

Dus was de leiding van de Rabo wielerploeg mede schuldig aan het ontduiken van dopingcontroles. Schuldige: directeur Theo de Rooij. Die had Rasmussen moeten verbieden aan de Tour te beginnen.

Als oorzaak voor het foutief opgeven van zijn verblijfplaats voert de renner een privé-reden aan. Hij wilde niet naar zijn schoonfamilie in Mexico. De Commissie acht die niet geloofwaardig.

De Commissie Vogelzang deed, op verzoek van de Raad van Bestuur van Rabobank Nederland, onderzoek naar de gebeurtenissen en feiten vóór, tijdens en kort na de Tour de France ’07. Aanleiding was het uit de Tour halen van Rasmussen op 25 juli 207 waarna hij werd ontslagen.

Een week later Theo de Rooij op te stappen. Hij en de bankiers zagen de bui al hangen. Nu krijgen ook Erik Breukink en Belgische ploegarts Geert Leinders kritiek, want ze wisten meer dan ze hebben verteld. Ofwel: hunnie mag ook gaan. Of niet?

Maar toch: “Van onethisch handelen of gebrek aan integriteit bij de directie of medische begeleiding van de wielerploeg is de Commissie tot heden niets gebleken.”

De Rooij had nog contact met Internationale Wielrenunie UCI net vóór de Tour. Die zag geen reden om Rasmussen het startbewijs te ontnemen. Dan zal het wel goed zijn, dacht De Rooij.

De UCI krijgt ook een veeg uit de pan: die heeft “”¦onvoldoende eenduidig, doortastend en geloofwaardig gehandeld”, aldus de Commissie.

De UCI kan niet omgaan met de eigen dopingreglementen, zegt de onderzoekscomissie. Ze maakt inbreuk op de privacy van renners, maar dat help niet om goed te controleren.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen