Kritiek op leger ongepast, vind Eimert van Middelkoop 

Defensie tegen ‘Ufo-journalistiek’

Klacht tegen Argos van Vpro, druk op AD om te rectificeren.

Eimert van Middelkoop slaat terug. M’n aimabele dorpsgenoot wiens grootste zonde ooit naar eigen zeggen het zondags bezoek aan een kampioenswedstrijd van de voetbalclub van ondergetekende, vergeeft de pers haar zonden niet.

Ze moet boete doen. Eimert snelt naar de Raad voor de Journalistiek. Want Argos heeft gelogen, meent hij. Het radioprogramma van de Vpro beweert dat Defensie stiekem oorlog heeft gevoerd. Eerst in Irak en vervolgens in Afghanistan.

Niet waar, zegt Van Middelkoop. De Nederlandse vlag was dan buiten haar gebied, maar het was om te oefenen of om te verkennen. Wij komen tenslotte om te helpen. Om weder op te bouwen. Niet om de vijand in de pan te hakken. Geen Asterix & Obelix, maar zuster Clivia.

Van Middelkoop dient een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek tegen het VPRO-programma Argos. Dat gaat om Afghanistan en Operatie Enduring Freedom.

De minister spreekt van ‘UFO-journalistiek’. Prachtige term. Is Ufojournalistiek.nl nog beschikbaar? Iets om na het ministerschap op te pakken?

Maar het AD, dat deed toch niet aan Ufo-journalistiek, toen ze onthulde dat soldaten na stressvolle dienst in Afghanistan op Kreta even de beest mogen uithangen als vorm van debriefing?

De journalisten hadden dat, oordeelde de Raad voor de Journalistiek, niet ‘undercover’ hoeven doen. Maar met open vizier als herkenbare Kuifjes.

Het AD weigert die veroordeling te publiceren, zoals wel gebruikelijk is. Dat schiet Defensie in het verkeerde keelgat. De onthulling was niet gelogen, meent de krant, en of de methode al dan niet veroordeeld is als leugenachtig, gaat de lezers niet aan.

  • Reacties

  • Frans | 10/11/07 om 14:52

    UFO-journalistiek? UFO-oorlogen! Voor wie en voor wat? WOMD? Al Quaida? Voor de klandestiene belangen van Balkenende en Bos? Maar weet je wat! Laten we het oplossen om voor beide oorlogen een parlementaire enquete te voeren. Maar laten we eerst weg gaan. Ten eerste betalen we allen flink belasting voor de plannen van de meest fascistische Amerikaanse president ooit, om de een of andere reden. Ten tweede is het nu de beurt aan andere landen. En zullen wij dan Dafur eens gaan bezetten om daar “vrede” te brengen? Of wacht, zit daar wel olie?

  • kuifje | 12/11/07 om 16:53

    Volgens mij heeft Van Middelkoop zijn tweede zonde begaan en zelf niet de hele waarheid verteld. Ik heb beide uitzendingen beluisterd en Argos heeft toch duidelijk al zijn materiaal voorgelegd aan Defensie, die vervolgens inhoudelijk reageert (door natuurlijk niets te zeggen). Typisch geval van downplayen.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen