Identiteit gelogen om toegang te krijgen 

Ex-journalist GPD neemt wachtwoorden mee

Grote commotie en grote woorden om ‘aantasting van de persvrijheid’.


Gelezen: Novum

“Waarom staat dit nog niet op leugens?” Een fan snapt niet dat we nog niet schreven over het illegaal binnengaan van het redactiesysteem van de het persbureau van regionale kranten, de GPD. Dat gebeurde vanuit het ministerie van Sociale Zaken.

Sinds juni 2007 zijn vanuit de afdeling communicatie van Sociale Zaken in ruim 300 gevallen door ambtenaren stukken vóór publicatie bekeken. Ze konden dan vroegtijdig inspelen op eventuele negatieve berichtgeving.

GPD-directeur en tevens hoofdredacteur Van Lingen noemt dat aantasting van de persvrijheid. Journalistenverenigng NVJ kraait mee in de verontwaardiging. Eindelijk een echt ‘grote spionagekwestie’ in Den Haag.

Of niet?

We hebben even gebeld met Jos Timmers, adjunct-hoofdredacteur van de GPD om ons vermoeden bevestigd te zien. Was het een wachtwoord van een ex-medewerker van de GPD die nu bij Sociale Zaken werkt? “Inderdaad, hij gebruikte zijn eigen wachtwoord en dat van een collega dat hij ook kende.”

Hoofdredacteur Marcel van Lingen van de GPD ontkent dat de persoon in kwestie het wachtwoord van zichzelf kon gebruiken: “Hij heeft alleen van een oneigenlijk verkregen wachtwoord gebruikgemaakt. We kijken nog of we een rechtszaak kunnen beginnen.”

Gebruikte hij voor toegang het eigen wachtwoord en inlog, dan loog deze persoon niet. Gebruikte hij dat van de collega dan loog hij met inloggen dat hij die collega was.

De GPD treft ook blaam. Je moet collega’s manen om regelmatig een ander wachtwoord te nemen, zeker indien ze vermoeden dat een ander er weet van heeft.

Het Algemeen Nederlands Persbureau zegt in een reactie dat de media een beleid moeten ontwikkelen tegen aantasting van de persvrijheid. Wellicht is het beter dat toegang tot systemen beter wordt beveiligd.

Het ANP zelf had te kampen met inbraak en misbruik van haar databank door Novum maar verloor in hoger beroep.

De ex-GPD’er in kwestie kan het ministerie verlaten.

 • Reacties

 • Daan | 04/11/07 om 22:17

  Mogelijk is men bang dat ” het volk” ontdekt hoe wij worden misleid door de media.

 • Martijn | 05/11/07 om 13:46

  De password/authenticatie van het GPD systeem is ronduit slecht en als er dan iemand een keer misbruik van maakt, buitelt de complete journalistieke wereld meteen over elkaar heen om als hardste te roepen dat de overheid met Big Brother praktijken bezig is.

 • Michael | 05/11/07 om 22:26

  Topje van de ijsberg, ben ik bang. Nee, kan ik niet waarmaken.

 • Paskal | 06/11/07 om 07:19

  Het blijf interessant te zien dat dit zo’n ophef in de media geeft en alle pijlen op het ministerie gericht worden. Heeft iemand zich wel eens afgevraagd waarom de GPD de gebruikersgegevens en wachtwoorden van mensen die weg gaan niet verwijderd uit de systemen?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen