HetVrijeVolk.com knoeide ook

Maar NRC Handelsblad rectificeerde alvast een deel van haar berichtgeving.

Gelezen: verweer NRC
Het gaat om de zaak tussen NRC Handelsblad en HetVrijeVolk.com. Die komt op 8 november 2007 voor de Raad van de Journalistiek. NRC stuurde de Raad een verweerschrift, waarvan HetVrijeVolk.com de haar toegezonden kopie publiceerde in een artikel. De kop luidt: ‘NRC gaat diep door het stof’.

Dat valt wel mee, ofschoon NRC voor de zekerheid een rectificatietje heeft geplaatst in haar krant van 23 oktober, zoals gebruikelijk in een onopvallend hoekje onderin haar pagina 2. Het luidt:

“Extreemrechtse uitingen: Boven een overzicht van rechtse, extreem-rechtse en libertaire websites in Nederland (pdf-document op www.nrc.nl, 25 augustus) was onbedoeld de werktitel van het document zichtbaar (”˜Rechts-extremistische sites in Nederland – onderzoek NRC Handelsblad augustus 2007’). De werktitel is op 27 augustus verwijderd. Deze correctie had toen in de krant en op de site vermeld moeten worden.

NRC vindt dat ze louter in de fout ging met de werktitel van het document dat slechts even online is geplaatst. Een aanzienlijk deel van de zaak blijft daarmee inhoudelijk overeind. Voor de toeschouwer wel zo leuk.

Want HetVrijeVolk.com heeft, zoals geschreven, een breed uitgemeten beschuldiging dat NRC Handelsblad haar in de krant en online als ‘extreemrechts’ heeft ge(dis)kwalificeerd.

In het gepubliceerde verweerschrift stelt NRC dat er geen sprake is van diskwalificatie als ‘extreemrechts’ van hetVrijeVolk.com in het artikel in de krant noch op de website. Dat is dus niet gerectificeerd op 23 oktober.

En, zegt NRC consequent, er is geen beschuldiging aan het adres van HetVrijeVolk.com geuit, dus is wederhoor niet nodig geweest.

Van minder moedige snit is de poging van NRC om de zaak niet-ontvankelijk te laten verklaren omdat de klager slechts ‘een website en een postbus’ zou zijn en niet een direct belanghebbende. Wel zegt NRC dat ze de zaak hoe dan ook inhoudelijk wil laten behandelen, ook als de klager als ‘niet ontvankelijk’ wordt verklaard.

De site stond ten tijde van het onderzoek van NRC op naam van ‘Stichting Endangered Freedom’ in Badhoevedorp, met als contactpersoon Ivo Renkema. Op 9 september 2007, 2 weken na de gewraakte publicaties van NRC over (extreem)rechtse sites, is de registratie gewijzigd in: Duns Ouray, Stichting Endangered Freedom in Breckenridge in de VS. NRC vond via US Search Ivo Renkema in Breckenridge.

De domeinregistratie staat op een schuilnaam en de klacht bij de Raad ook, zegt NRC. Dus is de handtekening ‘vals’. De klager is niet ontvankelijk, zegt NRC. De Raad heeft echter inmiddels de ‘vertegenwoordigingsbevoegdheid’ van HetVrijeVolk.com erkend volgens de laatste. De woordvoerster van de Raad voor de Journalistiek wil er, in het liucht van de zitting aanstaande donderdag, niet op ingaan of de klager zich met een schuilnaam kan tooien. Het is boeiender als de zaak inhoudelijk kan worden gevoerd.

Renkema bevestigt dat het om hem gaat, met humor: “Deze Renkema is de minst interessante persoon die wij ooit hebben ontmoet, maar Hans Steketee besteedt maar liefst vier pagina’s aan de sukkelaar, en vult dat nog eens aan met zeven pagina’s bijlagen.”

Ivo Renkema publiceerde iets op Theovangogh.nl in de intelligentie verradende stijl die we ook in zijn bijdragen op HetVrijeVolk.com tegenkomen.

Van een herkenbaar allooi is inhoudelijk ook Vrijepolitiek.nl van de genoemde ‘Stichting Endangered Freedom’ die onder meer in harde bewoordingen de immigratie en oprukkende islam een halt wilde toeroepen. De pagina met doelstellingen leek overigens gehackt, door ene ‘M3rhametsiz’.

Grappig detail: een forum op Marokko.nl, notabene, kan de klacht van hetVrijeVolk ondersteunen: “Hetvrijevolk staat op naam van : Ivo Renkema/stichting Endangered freedom en heeft niets te maken met michiel smit. Wel staat de site aangeschreven als extreem-rechts [volgens een onderzoek van het NRC]”

(Artikel is aangevuld op 2 november, 10.15 uur)

  • Reacties

  • Wishbone | 02/11/07 om 18:14

    En wat is er nou precies extreem rechts aan de oprukkende islam tegengaan ? Is het niet gewoon ontzettend links om de mensen, die de oprukkende islam tegen willen gaan, in de extreem rechtse hoek neer te zetten ?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen