Dus hoeft u er niet over te stemmen 

Dit is geen Europese Grondwet

Europese leiders jokken eensgezind over de aard van het Hervormingsverdrag.


Gelezen: Economist

De hoge hoed: De Europese Grondwet werd afgeschoten. Dan is er nu het Europees Hervormingsverdrag. Een milder stuk, minder ingrijpend.

Dat is niet waar, schreven bezoekers aan deze site. “We vermijden, als het kan, deze wellles-nietes“, schreven we terug. Maar nu schrijft ons lijfblad, Economist in haar commentaar (met een treffende afbeelding):

Surrealisme werkt goed in kunst, niet in de politiek. Toen René Magritte schreef ‘Dit is geen pijp’ onder een plaatje van een pijp, was dat grappig. Op 18 oktober namen de leiders van de Europese Unie de grondwet die kiezers in Frankrijk en Nederland hadden verworpen, veranderden een paar zinnen, middelden het concept ervan en presenteerden het ‘Hervormingsverdrag’ van Lissabon aan de wereld, ferm verklarend: ‘Dit is geen Grondwet. Dus is er geen noodzaak om moeilijke referendums te houden.”

Een klucht, vindt Economist, maar de burgers pikken deze kennelijk. Hun is door de Europese leiders een referendum beloofd in 2004, bij de presentatie van de Grondwet. Het hervormingsverdrag is voor zeker 90 procent gelijk aan die Grondwet. Dat heeft de Ierse premier Bertie Ahern ook toegegeven. Dus hield Ierland een referendum.

“De enige reden dat er geen referendums zijn is dat ze waarschijnlijk worden verloren – in Nederland, Engeland en misschien in andere landen.”

Gezien de invloed is de presentatie van dit verdrag door de regeringen van de 27 lidstaten van de EU, zonder bedreiging, de grootse politieke leugen van 2007.

Zie de deelname aan de leugen van de Nederlandse regering. Ze presenteert op Europa-nu.nl – de naam is al propaganda – de overeenkomsten en verschillen met de Grondwet van drie jaar geleden. Wie de lijstjes zo ziet moet tot de conclusie komen dat er heel wat is gewijzigd.

De regering verwerpt een referendum. De reden staat er ook ergens: “Nog een keer ‘nee’ zeggen brengt ons in een onmogelijke positie.

  • Reacties

  • Rodehond.net | 29/10/07 om 11:21

    Volgens mij is iedereen het hier wel zo ongeveer over eens. De vraag is alleen: wat doen we eraan? Voor alsnog laat ‘de burger’ dit kennelijk over zijn kant gaan. Geen felle protesten of demonstraties en bij de volgende verkiezingen zijn we het weer vergeten. Gelijk het onderzoek naar de Nederlandse steun aan de invasie van Irak.

    Triest. Helemaal omdat ik er zelf aan mee doe. Ik typ eens een stukje en ga weer over tot de orde van de dag.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen