Melder misstanden in het nauw
Hete strijd over gerapporteerd wangedrag soldaten in Irak.
Scott Thomas Beauchamp maakte in juli 2007 als ‘Baghdad Diarist’ in de gezaghebbende opinie-uitagve The New Republic (TNR) de tongen los. Als soldaat schreef hij over buitenissig en extreem gedrag van collega’s, vaak om zich af te reageren. Het ging om wangedrag jegens vrouwen in het leger, het spelen met stoffelijke resten en het expres aanrijden van honden.
Begin augustus zei het Amerikaanse leger dat de beweringen van Beauchamp onjuist waren. The New Republic zei bij monde van hoofdredacteur Franklin Foer (foto) achter de schrijver te blijven staan. Maar hij beloofde ook de zaak tot op de bodem uit te zoeken.
Elf weken later is daar nog geen uitkomst van. Roddelaar en onthuller Matt Drudge publiceerde gisteren op zijn bekende Drudge Report documenten over de zaak. Die staan er niet meer, maar nu wel bij TNR zelf
- Rapport van het leger met bevindingen over Beauchamp’s ‘onthullingen’
- Telefoongesprek Beauchamp met Foer;
- Verslag van eengesprek Beauchamp met de hoofdredactie
TNR heeft die achtergehouden. Het geheel bevat onder meer een door de soldaat getekende ‘Memorandum of Concern’ van zijn superieuren. Dat is echter geen schuldbekentenis, zegt TNR.
Maar uit het transcript van het gesprek tussen de soldaat en de hoofdredactie blijkt dat hij zijn publicaties wel in twijfel wilde trekken. De hoofdredacteur zat ermee in zijn maag.
Hier blijkt vooral een jonge soldaat in verwarring te zijn. Hij wil weglopen van de hele zaak na zijn ‘Shock Troops’ publicatie, die inmiddels van het web is gehaald.
Een collega van TNR is er op het weblog van het blad niet mals over. Hij vraagt eigenaar David Asper van The New Republic om in te grijpen. Met andere woorden: of hij hoofdredacteur Foer wil wegsturen.
Beauchamp kwam binnen bij het blad via zijn partner, Elspeth Reeve. Zij is bij TNR ‘fact checker’, controleur van feiten. Dat maakt de zaak extra pijnlijk. Ze controleerde zijn ‘feiten’ niet.
De zaak mondde in augustus uit in een felle strijd tussen ‘links’ en ‘rechts’ in de VS. De laatste zeiden dat de soldaat zijn land besmeurde, de eersten dat het leger de vrije meningsuiting wilde belemmeren. ‘Rechts‘ wint.
Peter Olsthoorn | 25-10-07 12:44
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.
Omgangsvormen