UMTS
UMTS-zorgen? Slim ontwijken!
Beetje zand in de ogen strooien en controles opschorten. Zo doet Economische Zaken dat.
Gelezen: Planet.nl.
In 2000 leverde de veiling voor vergunningen voor de frequenties voor mobiel internet 6 miljard gulden op, 2,7 miljard euro. De vijf winnaars waren KPN, Libertel (Vodafone nu), Dutchtone (Orange), Telfort en Ben (T-Mobile). Ze moesten uiterlijk 1 januari 2007 aan een minimale umts-dekking voldoen:
Binnen de bebouwde kom van alle gemeenten met meer dan 25.000 inwoners, op alle belangrijke auto-, spoor- en waterwegen tussen deze gemeenten, langs de doorgaande autosnelwegen naar Duitsland en Belgií« en op of rond de luchthavens Schiphol, Maastricht en Rotterdam.
Dat verliep stroef. Want omwonenden van beoogde zendmasten verzetten zich. Ze vrezen een negatieve invloed op hun lichaam en geest van permanente straling dicht in de buurt. Antennes konden vaak niet of nauwelijks worden opgetrokken.
Dat werd gesteund door onderzoek van TNO. Die vond in 2004: straling kan het welbevinden schaden. Onzin, liet de Rijksoverheid in diverse toonaarden weten. En gaf Zwitsers opdracht dat onderzoek opnieuw te doen. De uitkomst volgens Volksgezondheid in 2006: Geen enkel effect UMTS-straling op gezondheid.
Maar dat onderzoek is tot op heden geheim gebleven. Zelfs TNO, die met het resultaat om de oren kreeg, kreeg de methoden, uitvoering en resultaten niet te zien.
Nog bleven burgers ongerust. Dus weer een onderzoek in 2007. Nu van het Antennebureau van Economische Zaken. De uitkomst: “Elektromagnetische veldsterktes in Nederland ver beneden de limiet”.
Gaat u maar rustig slapen. Maar actievoerders deden dat niet. Volksverlakkerij, vinden ze. Het onderzoek ging alleen om thermische effecten, zeg maar opwarming zoals in een magnetron. Maar de hele kwestie rond straling gaat daar niet over. Die gaat om niet-thermische effecten. Die moet je meten, en dan nog bij langdurige blootstelling.
Is dat zo? Ja, zegt Economische Zaken. Vanwaar dan overal die geruststellende artikelen? Schuld van de media, zegt EZ. Die doen hun huiswerk niet en wekken ‘verkeerde indrukken’.
Zet EZ dat recht? Denkt u?
EZ is ook verantwoordelijk voor licenties voor umts. Daar is veel geld mee gemoeid. En mobiel breedband internet is goed voor de economie, dus voor ons en voor het algemeen belang.
Vandaar dat EZ ook niet snel na 1 januari 2007 heeft gecontroleerd of de licentiehouders aan de voorwaarden voldoen. Want toen waren er meer witte vlekken in de dekking dan goed was. Dus stiekem uitgesteld, die controle.
Peter Olsthoorn | 27-08-07 08:04
Reacties
sheep | 08/10/07 om 10:19
Ach je kan beter onder een mast wonen want de afstraling (lekker fout woord) van de antennes is zo dat de ontvangst onder de antenne toch al laag is…. nee plaats maar op mijn dak !
In Geuzenveld hadden mensen ‘last’ terwijl de zenders nog niet eens aan stonden dus waar hebben we het over….
Roshana | 10/01/13 om 12:33
@ sheep
Ook al stonden de zenders op die mast nog niet aan… De spanning (volt) van een op het elektriciteitsnet aangesloten zendmast is genoeg om lichamelijke klachten te veroorzaken!
Vraag het maar eens aan een Bouwbioloog.