Politieke coming-out grootse bijdrage aan de wetenschap 

Martijn Katan: dikke mensen zijn de schuld van de VVD

Was Martijn Katan, toch een van de nuchterder wetenschappers, even geveld door de lockdown? Gewoon de weg kwijt? Een ‘wetenschappelijke’ politieke redenering

Gelezen: Column Martijn Katan, NRC Wetenschap, november 2020

Velen in de Westerse wereld zijn te dik. Het overgrote deel daarvan heeft te veel gegeten, bij een minderheid heeft het vet stapelen vooral een genetische of medische oorzaak.

Martijn Katan, vermaard voedingswetenschapper, etaleerde een bijzondere theorie. Eerst begaat hij de meest gemaakte wetenschappelijke fout: het suggereren van oorzaak bij gelijktijdige optredende fenomenen, met schuld ook:

‘Bij die obese ziekenhuispatiënten valt allereerst op dat ze vaak een niet-westerse migratieachtergrond hebben. Tijdens de eerste golf dit voorjaar hadden in Amsterdam mensen met een Surinaamse, Turkse, Marokkaanse of Ghanese afkomst drie tot vier keer zoveel kans om met corona in het ziekenhuis te belanden als mensen met een Nederlandse afkomst….

Het komt door een complex van armoede, woonsituatie, opleiding, voeding en cultuur. Vooral gebrek aan opleiding is een krachtige voorspeller van vetzucht. Een op de vier mensen met alleen basisonderwijs is obees; bij universitair opgeleiden is het een op de zestien.’

Waarschuwen helpt niet, dat is de grote fout van het ‘neoliberaal’ bestel volgens Katan. Belastingheffing, dat helpt, zie de afname van het roken. ‘Een taks op sap en frisdrank is bijvoorbeeld bewezen effectief om de consumptie van suiker en calorieën te verminderen, dat is in veel landen aangetoond. Bij ons is zo’n taks niet ingevoerd als gevolg van de invloed van de voedingsindustrie op de VVD….

Na de verkiezingen komen er dus misschien andere partijen aan de macht die echte maatregelen gaan nemen tegen obesitas. Dat betekent meer ruimte voor kinderen, fietsen en voetgangers ten koste van auto’s, extra belasting op dik makend eten, fast food winkels dicht, verbod op reclame, meer geld voor gym op school, enzovoort. Minder markt dus en meer overheid.’

Een linkse regering zal wonderen doen voor de Turken, Ghanezen, arme mensen, laag opgeleiden. Ze laten hun zoete thee, bier, zoet gebak etc. staan en gaan ineens aan het fietsen en sporten.

Het mag niet te erg worden want het is ook zielig: ‘Het is goed als vetzucht staatszaak wordt maar laten we er grenzen aan stellen.’

Van de andere flank dan maar een zotheid, voor het evenwicht: dat duizenden ondernemers naar de gallemiezen gaan komt door allochtonen die te beroerd zijn om te sporten en te fietsen, maar zich liever lui onderuit door moeders de vrouw laten volstoppen met zoete troep; en door arme bierbuiken. Ze belanden dus met Covid-19 in het ziekenhuis belanden waardoor de samenleving op slot moet. Nu nog even een wetenschapper bij zoeken…

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen