Tragische vergissing van belangrijke debatstem 

Akwasi Owusu Ansah

Voorman van Omroep Zwart dwingt censuur EO op NPORadio1 af met fysieke inzet.

Gelezen en gehoord: EO.nl verklaringen en uitzendingen interview

Akwasi had op 28 december 2020 een interview met het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag over het afgelopen jaar. Hij wilde niet over zijn veelbesproken speech op de Dam spreken, of louter kort. Toen deze toch ter sprake kwam, ontstond een nare discussie. Hans van der Steeg van de EO vroeg hem of hij de frase ‘trappen van Zwarte Piet’ had ingestudeerd.

‘Wil je deze kant opgaan?’, vroeg Akwasi na een bevestiging, voordat hij de laptops van de makers afnam, kabels eruit haalde en de makers dwong om de gespreksopname te wissen. ‘Anders heb je een probleem met mij’, aldus Akwasi. Een half uur later keert hij terug en zegt. “Of je wist het gesprek van je laptop waar ik bij ben, of ik formatteer allebei de laptops.”

De makers hadden nog een back-up die afgelopen week is uitgezonden. Akwasi heeft schriftelijk en mondeling excuses aangeboden aan de makers van Dit is de Dag, aldus de EO. De omroep zegt geen aangifte te doen. ‘Wat ons betreft is de zaak met het publiceren van ons verhaal nu afgerond. We wilden de journalistieke weg bewandelen’, aldus een woordvoerder.

‘Mijn reactie na het misgelopen interview met de EO is niet goed te praten’, zegt Akwasi vandaag op Instagram. ‘Ik ga bij mezelf te rade hoe dit heeft kunnen gebeuren en wat mijn rol binnen Omroep Zwart zal zijn. Voorlopig zal ik zwijgen.’

Secretaris Thomas Bruning van journalistenbond NVJ noemt het gedrag van Akwasi ‘ronduit kwalijk en bedreigend’. Ik vind het eerder sneu voor de arme man. Met hoeveel angst en ego leef je dan?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen