Glynis Bogaard van Universiteit Maastricht 

Leugens detecteer je uit spraak, niet uit gezichten en gedrag

Traditionele leugendetectors doen hun werk niet goed. Je moet je op de inhoud van het verhaal concentreren.

Gezien: Universiteit van Nederland, 12 oktober 2020

Glynis Bogaard doet aan de Universiteit Maastricht onderzoekt naar de manier waarop leugenaars spreken. Bogaard kreeg een Veni-beurs van NWO voor jonge onderzoekers van 250.000 euro.Haar hoofdvragen:

1. Moeten observeerbare verschillen tussen leugen en waarheid

2. Waar moet je opletten

3. Signalen kunnen herkennen

Rechercheurs die beweren dat ze aan lichaamstaal altijd kunnen zien of iemand liegt, die liegen zelf. Dat is geen betrouwbare methode. Het gaat om de inhoud van de boodschap, zeker als je iemand scherp ondervraagt

Mensen die niet liegen, vertellen spontaan details van gebeurtenissen, en in antwoord op controlevragen. Leugenaars houden vast dat aan hun beperkte verhaal omdat ze niet gesnapt willen worden op details.

Er zijn trucs om inconsequenties te detecteren, bijvoorbeeld door haar het verhaal van achter naar voren te herhalen, wat een zware taak voor het geheugen is.

Ze hoopt tot criteria te kunnen komen voor fraudebestrijders. (Daar kunnen de fraudeurs dan op inspelen, kat-en-muis.)

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen