Wijze woorden van Michael Blastland 

Wetenschapssysteem voedt missers

De Britse Wetenschapsjournalist Michael Blastland vertelde in een goed vraaggesprek met Bas Heijne waarom we ook in wetenschap de fout in gaan en daarop ook te veel baseren. Want veel weten we gewoon niet.

Gelezen: NRC 11 januari  2020

‘Men weet niet dat binnen de wetenschappelijke wereld het besef is ontstaan dat men een buitengewone hoeveelheid misleidende informatie produceert, rotzooi, vooral in de medische en sociale wetenschappen. Het systeem stimuleert niet het zoeken naar de waarheid, het stimuleert publicaties.

En hoe krijg je publicaties op je naam? Door met grote ontdekkingen en openbaringen te komen. De taal van voorstellen voor wetenschappelijke publicaties gaat ook steeds meer die kant op, dat is onderzocht. Maar als dertig procent van zo’n publicatie naderhand onzin blijkt, hoe sta je dan tegenover een volgende publicatie?

Ik vind dat de universiteiten er nog altijd niet genoeg aan doen. De tijdschriften die het allemaal publiceren zijn zeker medeplichtig, net als de onderzoeksinstituten die er geld instoppen, ook al zie je nu hier en daar het begin van een cultuuromslag. Ik geloof heilig in de wetenschap. Maar wanneer ik zie hoe het er in de praktijk aan toegaat, schaam ik me.’

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen