Aandacht = geld 

Persberichten van universiteiten

Overdreven wetenschappelijke claims om de media te halen.

Gelezen: opinie Maarten Keulemans, 9 juni 2019

‘Wetenschap, communiceer eens wat mìnder’, zo luidt de kop op de website van de Volkskrant. In de papieren krant stond: ‘Wetenschap, klop je niet zo op!’

Dat laatste lijkt me de portee van het verhaal. Zo begint het met een bericht van de NOS: ‘Gen ontdekt voor langer leven zonder dementie, resultaten spectaculair’.

‘De werkelijkheid is immers oneindig veel saaier dan het opzwepende verhaal dat we het liefste horen: wetenschappers zijn een medicijn op het spoor tegen alzheimer! Binnenkort zijn ouderdom en dementie te genezen! En op die behoefte speelde het Amsterdam UMC, dat de NOS inseinde, dan ook dankbaar in.’

Met een ronkend persbericht van een forse afdeling voorlichting van het academisch ziekenhuis die met wetenschappers graag op de trom roffelt. Maar zo zijn er talloze voorbeelden.

‘En altijd weer is er dat persbericht dat middelmatige vondstjes oppompt tot grootse doorbraken…Ach, je kunt het de universiteiten moeilijk verwijten. De universiteit moet scoren, nietwaar? Met publicaties in de vakbladen, maar liefst ook daarbuiten, in de krant en op tv.’

Hoezo niet kwalijk nemen dat het volk wordt gefopt? En journalisten niet kwalijk nemen dat ze niet onderzoeken hoe het werkelijk zit?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen