Ook Hoge Raad houdt de rug recht 

Hans Westenberg en de Raad voor de Rechtspraak

Is de steun van de Raad voor de Rechtspraak voor de liegende rechter Hans Westenberg niet erger dan het liegen van de man zelf?

Gelezen: Arrest Hoge Raad, mededeling Van Swaaij

De Hoge Raad stelt definitief vast dat rechter Hans Westenberg in 1994 met advocaat Hugo Smit belde om hem te ontmoedigen in de zaak rond Chipshol van – de inmiddels overleden – vader jan en zoon Peter Poot. Bovendien stelt de Hoge Raad vast dat de Raad voor de Rechtspraak, die Westenberg  al die jaren financieel steunde en Smit vals bejegende ook onrechtmatig handelde. Smit kan een nader te bepalen schadevergoeding tegemoet zien in deze zaak, een van de meest onfrisse in de Nederlandse rechtsgeschiedenis.

 

Westenberg liet Smit weten dat hij beter kon stoppen met zijn zaak. Het is te danken aan het boek Topadvocatuur van Micha Kat uit 2004 met een vraaggesprek met Smit, dat de zaak aan het rollen kwam

‘Bij grote claims leert de ervaring dat Nederlandse rechters nerveus worden. Er gaan opeens gekke dingen gebeuren, zoals rechters die uitvoerig met advocaten gaan bellen over de zaak. In de Chipsholzaak is dat ook gebeurd’, aldus Smit in het boek.

Toenmalig rechter Westenberg sleepte Smit daarop voor de rechter, en verloor. De civiele procedure die Smit daarop aanspande heeft hij definitief gewonnen. Echter, de schadevergoeding betaalt de Raad voor de Rechtspraak. Die heeft dat beloofd bij gedwongen pensionering van Westenberg.

De verantwoordelijke chef van de Raad was Bert van Delden.

 

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen