Geweldige pathologische leugenaar 

Elizabeth Holmes

John Carreyrou schrijft ‘Bad Blood, secrets and lies in a Silicon Valley startup’ over Elizabeth Holmes die hij eind 2015 in de Wall Street Journal betrapte op bedrog met bloedtestbedrijf Theranos.

Ze richtte in 2004 als drop-out van Stanford University Theranos op, dat een ‘a little black box’ met een beeldscherm op de markt ging brengen, Edison genaamd, dat aan de hand van  druppels bloed uit de vingertop honderden verschillende ziekten zou detecteren.

Geen geprik met naalden meer nodig, dus jaarlijks 200 miljard dollar aan medische besparingen in de VS alleen al. Beweerde ze, en haalde Stanford-hoogleraar Channing Robertson binnen als commissaris en later ook oud-ministers Henry Kissinger en George Shultz. Robertson noemde Holmes Mozart, Newton en Einstein ineen.

Bij investeerders haalde Holmes 900 miljoen dollar op en de beurswaarde van Theranos steeg tot 9 miljard in 2015. Wie dat voor elkaar krijgt, kan verdomd goed liegen. Chapeau! Nou ja, ook een zelfmoord van door haar gedegradeerde wetenschapper Ian Gibbons, die haar ijskoud liet.

O ja, en bijna een miljoen foutieve, gemanipuleerde bloeduitslagen. Respect!

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen