Ruime creativiteit 

Vuurwerkjournalist

Arme freelance verslaggever Rob Mulder maakt zich onsterfelijk met een in scene gezette reportage over illegaal vuurwerk voor de RTV Noord.

Gelezen: Groningse stadsblog Sikkom. De video is inmiddels offline gehaald.

Rob Mulder: ‘Ik ben nu op weg naar een handelaar in illegaal vuurwerk. Hij gaat me een Cobra 6 verkopen en een Shell, zwaar mortiervuurwerk. Ik ben benieuwd hoe het verloopt.’

Sikkom-redacteur Willem Groeneveld: ‘De sensatie druipt er vanaf, maar het is allemaal hartstikke nep.’

Om het nog even in te wrijven: ‘Heel goed dus dat Rob uit naam van de journalistiek de criminele krochten van Groningen is ingedoken, en met gevaar voor eigen leven deze tegel heeft gelicht. Je moet ballen en het netwerk hebben om een illegale handelaar anoniem mee te laten werken aan zo’n item. Chapeau.’

In de reportage koopt Rob inderdaad een Cobra 6 en een ‘Shell, zwaar mortiervuurwerk’ bij een illegale leverancier, die met een onherkenbare stem en gezicht in beeld komt. Deze leverancier draagt echter dezelfde trui – herkenbaar aan het logo van een scooterfirma – als een deskundige die even later verteld dat de illegale handel niet deugt en levensgevaarlijk is.

RTV Noord-hoofdredacteur Mischa van den Berg bevestigt de valsheid. De (il)legale handelaar is tevens een vriend van de verslaggever. Hij geeft hem ook vuurwerkpakket ter waarde van 139 euro cadeau.

Mulder verleent geen medewerking meer aan het externe onderzoek dat RTV Noord laat instellen door oud-hoofdredacteur van het Dagblad van het Noorden. Mulder meldt hij op zijn Facebook-pagina dat hij wil dat conclusies openbaargemaakt worden. Van de Berg weigert dat.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen