Eigen invulling van artikelen en bonnetjes 

Joop van Tijn

Behalve fantastisch journalist ook een onbetrouwbare sjacheraar.

Gelezen: column Max Pam, Volkskrant 18 mei 2016

Afgelopen week schreef Max Pam in een column in de Volkskrant over de onbetrouwbaarheid van Joop van Tijn, de gewezen (adjunct-)hoofdredacteur van Vrij Nederland. Dat was deels een herhaling van zijn column in Het Parool in 2007.

Pam deed dat bij de verschijning van de studie over het weekblad Vrij Nederland, getiteld De gouden jaren van het linkse levensgevoel van John Jansen van Galen.

Van Tijn herinner ik me als een geweldig journalist. Zo maakte hij vraaggesprekken samen met Max van Weezel. Na het overlijden van Van Tijn bleek hoezeer deze verantwoordelijk was voor de kwaliteit

Pam over de onbetrouwbaaarheid van Van Tijn: “Op een keer bemerkte ik tot mijn stomme verbazing dat in een stuk dat ik voor VN had gemaakt, een paar onaangename regels stonden over collega-journalist Dick Houwaart die ikzelf helemaal niet had geschreven. De naam Houwaart kwam zelfs in mijn oorspronkelijke tekst niet voor.”

Van Tijn misbruikte het stuk van Max Pam om uiting te geven aan zijn rancune jegens Houwaart. Pam: “De zaak kreeg een gênante wending toen de week daarop een ingezonden brief van Houwaart binnenkwam waarin de schimpscheuten aan zijn adres feitelijk werden weerlegd.”

Van Tijn ga niet thuis, de brief werd nooit gepubliceerd, noch een rectificatie. Ayatollah Van Tijn zorgde daar persoonlijk voor.

Behalve met artikelen was Van Tijn ook met declareren een sjacheraar, overigens niet de enige in journalistenland. Pam: “Hilarisch is het verhaal over Joop van Tijn, gezeten aan een grote vergadertafel die bezaaid was met bonnetjes uit een blok dat hij van een taxichauffeur had gekregen. Hij was bezig al die bonnetjes met een verdraaid handschrift in te vullen.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen