Raymond van den Boogaard over: 

Russofobie

Fraai afscheidsstuk klasseredacteur NRC

Gelezen: NRC 30 april 2016

De laatste alinea in NRC van Raymond van den Boogaard, de fantastische gewezen correspondent in de Sovjet-Unie van weleer en nu schrijver over Rusland:

“Daarbij valt vaak het woord ‘Russofobie’. Wie iets te berde brengt wat het Kremlin niet uitkomt, krijgt een fanatieke, onredelijke angst voor Rusland in de schoenen geschoven – een psychische aandoening bijna.

Maar ik vind ‘Russofobie’ eigenlijk wel een adequate beschrijving voor de gevoelens die ik aan mijn ervaringen als correspondent in 1986 overhield.

Meer dan Poetins wapengekletter of het voortdurende gedreig met kernwapens, boezemt dit ene Russisch vermogen mij schrik in: de werkelijkheid opofferen aan ideologische voorstellingen, zonder enige consideratie met mensen, en zonder dat daarover in Rusland of daarbuiten veel deining ontstaat.”

 • Reacties

 • k. | 22/05/16 om 15:46

  Beste Peter Olsthoorn,

  Ik zat net op jullie site te kijken en ik was erg tevreden omdat het inderdaad waar is dat het een keer op moet houden met de vele leugens in de media.
  Om die reden vind ik het erg jammer dat dit stuk uit het NRC zo “klakkeloos” (zoals genoemd in het artikel over ware feiten over immigratie wordt genoemd) wordt overgenomen. Ik ben van mening dat als het om Rusland gaat de vingers alleen maar aan het wijzen zijn naar Putin. Of het nou gaat om oorlog, sport of amusement, het is alleen maar de schuld van Putin en ‘de russen'(of in hoeverre je dit als homogene groep kan zien). Ben je niet van mening dat ook hier kritisch naar moet worden gekeken? Als in het NOS wordt genoemd hoe alleen de raketten van Rusland onschuldige inwoners treft, waarom niet ook kritisch zijn naar wat onze eigen bommen doen? Of die van Amerika? Het is niet gek dat er “Russofobie” heerst op het moment dat het wordt gecreëerd door de media zelf. En daar moet al helemaal een site als deze op voorbereid zijn. Een ander voorbeeld is Oekraïne. Het is niet gek dat Putin zich bedreig voelt op het moment dat dat hier een verdrag wordt gesloten met de EU. Hoe zou Amerika reageren op het moment dat Rusland een verdrag zou gaan tekenen met Mexico? Ik denk niet erg positief. Nou wil ik zeker niet zeggen dat ik pro-russisch ben, maar het is van belang om Rusland niet als de “enemy” te zien. Het is juist belangrijk dat de journalisten hier kritisch op zijn, omdat een groot deel van het volk “klakkeloos” overneemt wat er wordt geschreven in kranten, maar ook op internet.
  Niet alles moet worden ‘geframed’ op een Europese manier, maar juist om een menselijke manier. Wees je alsjeblieft bewust van de eenzijdige berichtgeving.

  Met vriendelijke groet,

  Mimi

 • Peter Olsthoorn | 24/05/16 om 09:17

  @Mimi,
  Ben het met je eens dat we te gemakkelijk heen stappen over de grote vlekken op ons eigen blazoen bij acties in het buitenland en vooral ons gebrek aan moraal in de buitenlandse handel.

  Maar ik ben het niet met je eens wat betreft Rusland en Putin. Hij voert een misdadig corrupt en onderdrukkend regime. De moord op collega-journalisten en het tarten van de persvrijheid zijn hem niet vergeven.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen