Rommel verkoopt wel lekker 

Mark van Vugt en Ronald Giphart

Schreven een boek op basis van een theorie die eenvoudigweg niet klopt.

Gelezen: Recensie NRC, 6 februari 2016;  Column Harald Merckelbach, NRC 5 maart 2016

Lucas Brouwers en Harald Merckelbach, fileren apart van elkaar het boek ‘Mismatch’ van psycholoog Mark van Vugt en schrijver Ronald Giphart. Ze  schreven hoezeer onze hersenen volgens hen de sporen dragen van de prehistorie. En dat geeft afschuwelijke problemen en misverstanden in onze moderne.

Merckelbach geeft een voorbeeld van flagrante onzin: “Mensen zijn vaker bang voor spinnen dan voor auto’s. Dat komt doordat spinnenangst voor de oermens overlevingswaarde had; auto’s zijn evolutionair gezien recent, zodat de angst ervoor niet heeft kunnen postvatten in het brein.”

Brouwers: “In de oertijd…’, begint het duo vaak. En dan volgt er een mooi verhaal: ‘…baarden vrouwen hun kinderen in eenzaamheid ver weg van het kamp. Het was niet ongebruikelijk om ongezonde baby’s achter te laten in het bos’. Het is onduidelijk waarop het tweetal zich baseert. Zo wordt het oerbrein een homp klei dat Giphart en Van Vugt kneden al naar gelang het punt dat ze willen maken.”

Reageer op dit artikel:

*

*

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen