Hooggeleerde heer wil sterven met beroerde reputatie 

Professor Chris Meijer

Hoogleraar pathologie verzweeg zakelijke belangen bij advisering over baarmoederhalskanker.

NRC 13 juni 2015 en NRC 20 juni 2015

Klinisch patholoog Chris Meijer, sinds 2010 emeritus hoogleraar van VUmc en daar nog in dienst, ook drijvende kracht achter bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, verzweeg zakelijke belangen. Datgold ook voor zijn onderzoek.

Het nieuwe bevolkingsonderzoek is gebaseerd op een advies van de Gezondheidsraad in 2011. Die raad leunde op wetenschappelijk werk van adviseur Meijer. Het onderzoek onder 30.000 vrouwen in de aanloop naar het nieuwe bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker is stilgelegd.

De Gezondheidsraad adviseerde in 2011 aan de minister een nieuw bevolkingsonderzoek met een grote rol voor zelfafname, en liet zich daarvoor inspireren door medische lobbyisten. Ook Meijer had aandelen in het betreffende bedrijf, Delphi Bioscience. Diassay, een ander bedrijf waarvan Meijer mede-eigenaar is, levert de virustests voor de nu stilgelegde studie.

Ook een aanbesteding voor het nieuwe bevolkingsonderzoek is stilgelegd. Self-Screen, een derde bedrijf van de heer Meijer, doet mee aan die aanbesteding.

De Ombudsman wetenschappelijke integriteit van het ziekenhuis onderzoekt zijn publicaties.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen