Onze democratie 

Verboden windmolenbeelden

windmolenpark kustzichtEen filmpje over de toekomst van de Hollandse kust met 700 windmolens op zichtafstand werd verboden door de ministers Henk Kamp en Melanie Schultz van Haegen.

Uiteindelijk kwam er een verkorte versie:

Is dat beeld juist? Nee. Dit wel, of is het ook propaganda, van de andere kant?

De volledige animatie was vertoond aan de besturen van de kustgemeenten. Die waren ‘zich rotgeschrokken’.

De ministers lieten op hun beurt weten daar weer van rotgeschrokken te zijn en trokken het filmpje terug. Niemand mocht het meer zien. Ook de leden van de Tweede Kamer niet.

Toch heeft diezelfde Tweede Kamer groen licht voor het exorbitant dure en qua milieu veel te weinig opleverende windmolenplan gegeven. Zonder gezien te hebben hoe hetgeen waar je ja tegen zegt, eruit komt te zien.

 • Reacties

 • Ellen | 16/04/15 om 11:14

  Geen gezicht, waarom niet het eb en vloed systeem?

 • Kropie | 03/05/15 om 10:46

  Nu kan je zien hoe het kabinet regeert,door drukken en niets vertellen.De millieu beweging krijgt een hele grote stem om geld te verslinden dat niets oplevert.Wind kracht 1+2+3 levert niets op en windkracht 6+7+8 en verder moet deze stilstaan

 • Horizon | 14/05/15 om 09:49

  Niet zo gek dat dit filmpje is terug getrokken. Het klopt niet.
  Een volwassen mens kan maar 5 km tot aan de horizon zien.

  Lees dit:

  Eneco Luchterduinen komt op een afstand van 23 km uit de kust. Op deze afstand bepalen de metereologische omstandigheden of je de windturbines wel of niet kunt zien. Meteoconsult heeft bepaald dat de windturbines 10 a 15% van het jaar als er sprake is van zeer helder weer enigszins zichtbaar kunnen zijn. Hogere turbines zie je dus niet vaker dan iets lagere turbines. Wel zul je ze 10 a 15% van het jaar iets beter zien dan de lagere turbines. Maar het zijn wel weer 8 turbines minder, waardoor dit effect verminderd wordt.

  In de animatie kun je vanaf verschillende standpunten vanaf de kust een gevoel krijgen bij wat er maximaal zichtbaar is van Eneco Luchterduinen bij zeer helder weer. De animatie laat ook zien dat de rotorbladen het zicht niet versterken. De tiphoogte (de ashoogte incl. het rotorblad) is 137 meter bij de V112 windturbine. Maar op een afstand van 23 km zijn de rotorbladen, zelfs bij zeer helder weer, nauwelijks zichtbaar.

  Bron: Communication & Public Affairs

 • Oud en ervaren | 02/06/15 om 14:02

  Beste Horizon
  Onzin, je kunt veel verder als 5 km zien. Anders zou je de maan ook niet kunnen zien. Je kunt een mens op 7 km afstand onderscheiden en bij helder weer vanaf Terschelling kun je kerktorens en hoge bomen op de vaste wal van Friesland zien.Dat is ongeveer 20km. Dus kom niet met onzin verhaaltjes.

 • teun | 04/10/15 om 14:52

  Maar de aarde is een bol. De windmolens verdwijnen achter de horizon. Overigens vind ik een windmolenpark totale onzin. Zoiets draait inderdaad op subsidie. Maar wel min of mer onzichtbare subsidie.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen