Allejezusnogantoe 

Vloeken met Jezus voortaan toegestaan

Hij heeft toch nooit bestaan, oppert zelfs een dominee te Nijkerk. “Je doet toch ook niet alsof Roodkapje een historisch verhaal is.”


Gelezen/gehoord: Interview Trouw, EO-rondje wetenschappers Radio1

Interview Predikant Edward van der Kaaij concludeert dat Jezus nooit heeft bestaan, na bestudering van Egyptische mythologie.

Van der Kaaij ent zijn werk ook op The Jesus Mysteries van de Britse auteurs Timothy Freke en Peter Gandy.

“Alle elementen uit het verhaal van Jezus vinden hun oorsprong in het oude Egypte. Daar komt de oermythe vandaan van een God die mens wordt, van sterven en opstaan, van geboren worden op 25 december uit een maagd.”

Trouw: “Twee weken geleden werd de predikant enkele dagen voor een interkerkelijke dienst de toegang geweigerd tot de kansel. ‘Gebed voor de eenheid’, was het onderwerp van de dienst. Maar die eenheid was er niet toen de gereformeerde kerkeraad de hervormde Van der Kaaij verbood te preken in zijn kerkgebouw. Die maatregel – een zeldzaamheid – leidde tot discussies tussen voor- en tegenstanders.”

Historici, niet gelovig, stelden de EO gerust. Van der Kaaij heeft zich eenzijdig op bronnen beroepen. De mare is natuurlijk niet nieuw. Zie ook de Christ myth theory.

Halen de schouders op. Op naar het volgende ophef en vertier: Jezus stond model voor Zwarte Piet.

(Als Van der Kaaij het bestaan van Mohammed openlijk in twijfel had getrokken, zou hij dan nog vrij over straat kunnen gaan?)

 

Reageer op dit artikel:

*

*

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen