'Moloch die de wetenschap schaadt' 

NWO

Baas van de Nederlandse wetenschap is niet integer en niet eerlijk, vinden Willem Trommel en Leonie Janssen-Jansen.

Gelezen: Volkskrant opinie

Leonie Janssen-Jansen (foto) van de Universiteit van Amsterdam schreef ondermeer:

“De inhoudelijke kwaliteit en integriteit van de selectieprocedures onder verantwoordelijkheid van NWO zijn ver onder de maat.”

Over een beoordelingsprocedure die negatief voor haar uitviel:

“Feitelijke onjuistheden (Breda onderdeel van Amsterdam) werden afgedaan als de ‘persoonlijke mening’ van de commissieleden en als negen mensen iets vinden dan was de kans groter dat ze gelijk hadden. Verwijzing naar niet-bestaande studies was eveneens ‘reëel’.”

Even daarvoor meende de hoogleraar bestuursrecht aan de VU Willem Trommel:

“De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) verdeelt een steeds groter deel van de middelen voor wetenschappelijk onderzoek….Er zijn drie hoofdbezwaren: het is te duur, het is oneerlijk en het stimuleert risicoloze wetenschapsbeoefening…

Een tweede reden voor de hoge kosten is dat NWO zelf niet gratis is. NWO heeft ruim 2.700 fte’s in dienst, een gebouw, werkkapitaal. Maar toch heeft NWO niet zelf de expertise in huis om het eigenlijke werk te doen. Voor ieder programma worden speciale selectieteams ingevlogen, vaak letterlijk, en ieder voorstel wordt door minstens twee externe beoordelaars van commentaar voorzien. Dit flexibele leger van hoogopgeleide selecteurs is de derde reden voor de hoge kosten.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen