Arnon Grunberg over het ongelijk met absoluut gelijk 

Verschillende waarheden

“Relativering van het eigen verhaal een voorwaarde voor succesvolle conflictoplossing.”

Gelezen: Column in Wordt Vervolgd van 28 februari 2014

Over de opstand in de Oekraïne hebben Amerika en rusland verschillende opvattingen. Over de Rus Lavrov: “Ook heeft Lavrov niet ongelijk als hij beweert dat geen enkele staat gewelddadig protest tegen de staat accepteert. Denk aan hoe Nederland is omgesprongen met de waxinelichthoudergooier.”

En de conclusie: “Conflicten in de wereld ontstaan en worden verdiept door concurrerende en tegenstrijdige verhalen over dezelfde werkelijkheid. Zeker voor slachtoffers van onrecht en geweld is het begrijpelijkerwijs moeilijk afstand te doen van hun verhaal.

Toch lijkt me relativering van het eigen verhaal een voorwaarde voor succesvolle conflictoplossing. Maar zelfs in democratieën zijn kiezers zo verknocht aan hun eigen overtuigingen dat ze die voor geen goud willen inruilen.”

Reageer op dit artikel:

*

*

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen