Dat u het weet… 

Politiek liegen volgens Marcel van Dam

Is nodig voor de democratie. Fraaie belijdenis.

Gelezen: Marcel van Dam in de Volkskrant van 13 februari 2014

“…wie eerlijk is, weet dat er vaak gelogen wordt. Leugentjes om bestwil zijn aan de orde van de dag (‘Nee, mijn baas is in bespreking. Kan ik de boodschap aannemen?’ ‘Nee, ik kan niet, ik moet morgen naar de tandarts.’).

Tussen leugen en waarheid zit een groot grijs gebied met halve leugens en halve waarheden. In dat gebied wordt in de politiek onderhandeld over de waarheid.

In een democratie is het alleen mogelijk tot besluitvorming te komen als mensen bereid zijn een beetje te liegen. Ik ben in de Tweede Kamer vaak opgestaan om ‘voor’ te roepen, terwijl ik er eigenlijk tegen was. Die vorm van liegen is nodig omdat daarzonder niet te regeren is. Het is als het ware ritueel liegen.

Tenzij het echt over gewetenskwesties gaat, doe je daarmee het eigen geweten geen geweld aan. Ik maakte mezelf wijs dat ik in dat soort gevallen niet ‘voor’ was, maar ‘voor’ stemde.”

Marcel van Dam meent in zijn column in de Volkskrant dat minister Plasterk juist hard loog in het Kamerdebat op 11 februari 2014, en ook tegen zichzelf. Immers, hij beriep zich opgeheimhouding, terwijl in openbareverslagen van AIVD, MIVD en e Commissie van Toezicht op de Veiligheidsdiensten (CITVD) alles staat over grootschalig ongericht aftappen.

 • Reacties

 • Gillesa | 15/02/14 om 10:52

  Door het toe doen van onze leugenaar Marcel van Dam is het limonade bedrijf van exota om zeep geholpen.Door z.g. op de T.V. te tonen een fles die explodeerde maar die in werkelijkheid stuk geschoten werd!

 • JaDag | 11/03/14 om 11:24

  Van Dam: “U bent een buitengewoon minderwaardig mens. Weet u dat?”

  (Weet u wel Fortuyn, die man die de oeverloze migratie van economische gelukzoekers aan de kaak wilde stellen, tegen een goliath van (linkse) politiek correctheid in.)

 • Tonnie | 10/05/14 om 16:45

  Het is niet te geloven dat Marcel van Dam nog in de openbaarheid durft te verschijnen. En het is evenmin te geloven dat media hem nog uitnodigen.

 • Jean-Bert Steenhoek | 07/07/14 om 23:42

  (Uiterst)mooi geformuleerd, maar! je hebt zelf 37 jr. aan `t salonsocialisme meegedaan/meegewerkt, je stemde voor terwijl je feitelijk tegen was, dit is voor mij reden om: never/nooit de actieve politiek in te gaan, je moet dan concessies doen die je; en wat je eigenlijk niet wilt; `t is beter/liever staande te sterven; dan op de knieën te leven, en nu probeer je je eigen straatje schoon te vegen, zonder concessies doen je werk doen, daarom ben je voor-mij een socialist met een(zeer)wrange bijsmaak begrijp je dat? uitziende naar je antwrd.

  Mvg.
  Dhr. Steenhoek, SWLG woonvorm Purmerend.

 • jerome | 06/09/14 om 04:25

  Liegen op.je.belasting formulier is.ook.een.beetje.nodig om de.vruchten te plukken van je eigen arbijd o

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen