Losse eindjes wijzen naar top justitie 

Krijgen Peter R. en OM bewijs tegen Joris D. rond?

Gaat het OM verder met onderzoek waar Leugens.nl moest ophouden? En wat draagt Peter R. de Vries bij?

De Vries liet in DWDD van 13 januari 2014 weten dat Nederland nog van zijn speurwerk zou vernemen en dat hij bezig was met een serie over ‘internationaal kindermisbruik’.

Op dinsdag 21 januari 2014 geboden de drie rechters van het Hof in Arnhem dat tegen de nu 66-jarige voormalige secretaris-generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid een onderzoek moet komen. Het Openbaar Ministerie moet alsnog een strafrechtelijk onderzoek beginnen wegens tegen Joris Demmink wegens verdenking van kindermisbruik.

Dat gebeurt op grond van de aanklachten van Adèle van der Plas namens de jongens twee Turkse mannen Mustafa Y. en Osman B. die beweren op hun twaalfde respectievelijk veertiende jaar halverwege de jaren negentig in Turkije door Demmink te zijn verkracht.

Demmink beweerde destijds niet Turkije te zijn geweest, geen stempels te hebben in zijn paspoort. Maar wellicht reisde hij op een diplomatiek paspoort.

We schreven regelmatig over Demmink, zo neutraal mogelijk, tot woede van advocaat Van der Plas. Maar het is onze taak van onschuld uit gaande te onderzoeken. Te vroege verdachtmakingen schaden zulk onderzoek. Dus keken we kritisch naar de videoverhoren, nadat we in een fragment één van de getuigen Nederlandse woorden horen zeggen.

OM oordeelde eveneens dat verklaringen ‘niet consistent en gedetailleerd genoeg’ waren, evenals de zedenrechercheurs van de Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken. Een oordeel vellen kunnen we uiteraard niet.

Leugens.nl heeft vervolgens onderzoek gedaan in de top van justitie nu en destijds in Nederland en met een aantal mensen gesproken die nauw met Demmink hebben samengewerkt. Dat viel niet mee:

Een topambtenaar vermoedde dat Demmink schuldig was aan pedoseksualiteit in het buitenland en vond het onjuist dat er niet meer onderzoek was gedaan. Omdat ministers dat niet steunden?

Een ander heeft een belangrijke handeling verricht bij de herbenoeming van Demmink, maar hield verder in het gesprek de boot af. We publiceerden het (nog) niet, vanwege verder onderzoek.

Dat strekte zich met name uit naar de reizen die Demmink heeft gemaakt voor het gezelschap van topambtenaren K4. Demmink vertegenwoordigde Nederland en hield zich in die hoedanigheid bezig met Turkse en Koerdische drugssmokkel. Er was daarover ook overleg in Turkije waarvoor Demmink ook in de jaren negentig nog gereisd kan hebben. Dat gaat het OM nu uitzoeken.

Een ex-staatssecretaris die voor K4-werk nauw met Demmink samenwerkte wilde ons niet te woord staan. Vervolgens zouden we een rechter aan de top van een ressort spreken die wel ‘sterke aanwijzingen’ had over Demmink. Onze afspraak werd te elfder ure afgezegd.

Bovendien stokte ons onderzoek naar K4 helaas, een belangrijke lijn om het reisgedrag van Demmink in kaart te brengen. Daarop stopten, er was meer te doen.

We missen ook de kwaliteiten, tijd en contacten om tot het gaatje te kunnen gaan in dit soort zaken. De contacten van Peter R. de Vries reiken verder. Wellicht dat hij eruit komt in Turkije. Al zei hij eerder al dat elk hard bewijs tegen Demmink ontbreekt.

Lukt het allemaal niet, dan is Joris Demmink onschuldig.

 • Reacties

 • Tomas Ross | 25/01/14 om 12:17

  Groot gelijk !

 • Niquote | 30/01/14 om 00:00

  Is de heer Peter R. de Vries dan toch niet in dienst van de overheid getreden? Was slechts gerucht dus? Zijn optredens bij zijn PR-bureaux DWDD doen mij daar toch wel sterk aan denken en zou ik als verantwoordelijke voor het ministerie van justitie ook een meesterzet gevonden hebben. Iemand met uitsluitsel?

 • john | 15/02/14 om 10:48

  De uitkomst staat al vast. Zoals ook hier al blijkt mag de waarheid niet aan het licht komen en moet iedereen zijn mond houden. Sinds jaren gaat het al op diezelfde manier. Nederland heeft ook een erg rijke geschiedenis als het gaat om het in de doofpot houden van misdaden door de eigen gelederen. Maar wee de gebeente als u uw zorg premie niet KAN betalen, dan is er een misdaad gepleegt van ongekende orde.

  Dat er nog iemand hoop heeft op een objectief onafhankelijk onderzoek vind ik een raadsel. Hoe naief kun je zijn?

  Peter R de Vries? mja, leuk entertainment programma maar een waarheidsvinding van 0,0. Hij verstoord eerder een objectieve waarheidsvinding en rechtspraak dan dat hij er een bijdrage aan leverd.

 • André van Zon | 18/04/14 om 19:47

  Peter R. de Vries: pedofilie is net als homofilie een geaardheid
  Geplaatst op: 1 november 2012 om 12:37 door Redactieteam

  VIDEO- In de uitzending van De Wereld Draait Door van gisterenavond kwalificeert Peter R. de Vries pedofilie als een geaardheid, vergelijkbaar als die van heteroseksuelen en homoseksuelen. Op dit moment staat pedofilie als ernstige seksuele afwijking in DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 4th edition) beschreven. De discussie ging in de basis over het wel of niet toestaan van virtuele kinderporno.

  Dat de AVRO en TROS zo’n iemand inhuren voor een produktie over kindermisbruik (veiligheidshalve buiten Nederland) is de wereld op zijn kop!!!!

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen