Frank van Kolfschooten boekstaafde het al 

Ontspoorde wetenschap

Onderzoeksjournalist onthulde mores in de wetenschap al uitgebreid.

Ontspoorde Wetenschap

Het interview met Miedema herinnerde me er weer aan dat in leugens.nl nog altijd niets geschreven was over het fenomenale boek ‘Ontspoorde wetenschap – Over fraude, plagiaat en academische mores’ van Frank van Kolfschooten (foto). Hij behoort, met bijvoorbeeld Hans van Maanen tot de weinige (wetenschaps)journalisten die zelf tot het gaatje gaan om waarheid en leugen te scheiden.

In voortreffelijk geschreven ‘Ontspoorde wetenschap’ toont Van Kolfschooten aan de hand van fraudegevallen in de Nederlandse wetenschap dat universiteiten door ondeugdelijke procedures en gebrek aan expertise geregeld falen bij de afwikkeling van schandalen. Het resultaat is een smakelijk, spannend geschreven én leerzaam boek.
He boek is een voortzetting van Valse vooruitgang (1993) over frauderende wetenschap. Van Kolfschooten verstuurde ruim achtduizend emails naar wetenschappers met vragen over fraude. Zo’n 85 procent nam niet de moeite om te antwoorden, op zich al een boeiend gegeven.

Van Kolfschooten zette door, eiste stukken op van universiteiten, deed waar nodig een beroep op de Wet Openbaar Bestuur. Aan het toedekken van fraude doen betrokken universiteiten, hun club VSNU en de eerbiedwaardige KNAW gaarne mee. Immers, op de site van Landelijk Orgaan Wetenschappelijk Integriteit (LOWI) stonden lang niet alle gevallen die Van Kolfschooten vond.

De ‘adviezen zijn bovendien geanonimiseerd. Van Kolfschooten openbaarde namen van fraudeurs en instituten.

De ontmaskering van antropoloog Mart Bax is ook aan Van Kolfschooten te danken.

Oorzaak: de bekende menselijke ondeugden die onuitroeibaar zijn en nog eens worden aangewakkerd door de huidige financiering van de wetenschap op grond van het scoren met aantallen publicaties.

Zoals Miedema in feite nog eens herhaalde: perverse prikkels.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen