Hans van Maanen laakt goedkope conclusies 

Te vette moeders en vroeggeboorte

Weer zwak onderzoek. Groter verband tussen te dunne moeders en problemen bij bevalling.

Gelezen: Volkskrant 22 juni 2013

“Obesitas oorzaak van vroeggeboorte”, meldde Medisch Contact van Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Vooruitgang van de geneeskunde.

En op Nu.nl: “Obesitas verhoogt het risico van vroeggeboorte.” Volgens kritisch onderzoeker en journalsit Hans van Maanen hadden de publicaties het onderzoek zelf beter mogen bekijken. Hij neemt het vooral Medisch Contact kwalijk dat ze “kennelijk nog steeds het verschil niet begrijpen oorzaak en cohesie – dat er een verband is tussen overgewicht en vroeggeboorte, niet dat obesitas de oorzaak vroeggeboorte.”

Immers, zelfs het Zweedse onderzoek van Sven Cnattingius en collega’s stond aangekondigd als “Overgewicht en obesitas tijdens de zwangerschap geassocieerd met verhoogde risico’s vroeggeboorte.”

Onder de 1,6 miljoen meegenomen geboorten waren er ruim 3.000 prematuur. En het aantal vrouwen met overgewicht was ook beperkt. Te klein voor een significant verband, vindt Van Maanen.

Veel krachtiger was het verband tussen ondergewicht en vroeggeboorte, maar dat werd nagenoeg verwaarloosd. Het risico was bij te dikke vrouwen 13 procent hoger, bij te magere vrouwen 31 procent. En extreem ondergewicht komt in Zweden veel vaker voor dan extreem overgewicht.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen