Kees van der Staaij in herhaling in de fout 

Zwangerschap na verkrachting

SGP-chef Kees van der Staaij loog niet hard bij RTL-Z, maar gaf later bij de NOS zijn talloze aanvallers alsnog een basis met hun morele verontwaardiging.


Gezien/gelezen: RTL-Z 28 augustus 2012, NRCnext
Reformatorisch Dagblad

Frits Wester in het programma Wat kiest Nederland: “U zegt de kans op zwangerschap na verkrachting is klein. Dat is wat Akin ook zegt, er is een mechanisme waardoor je niet zwanger wordt. Gelooft u er ook in?

Van der Staaij: “Dat is een feit, dat dat…eh…zeg maar…dat dat maar heel weinig gebeurt.”

Hij vervolgt met: Dat neemt niet weg dat het wel degelijk kan gebeuren. Dus dat het wel een probleem is wat een vreselijk probleem is waarmee mensen in aanraking kunnen komen.”

Hij zei dat de kans op zwangerschap klein is na verkrachting. Op zich is dat niet onjuist, maar hij suggereerde het eens te zijn met Republikein Akin die had geroepen dat verkrachte vrouwen een kleinere kans hebben op zwangerschap.

Voor de NOS zei hij vervolgens: “Je ziet dat in heel veel gevallen na verkrachting er geen zwangerschap ontstaat. Dat heb ik gelezen in Amerikaans onderzoek uit de jaren tachtig. Daar uit bleek dat in iets meer dan een half procent van de gevallen een zwangerschap is ontstaan.”

Nrc.next ging het na, wat Amerikaanse factcheckers al deden voor de uitspraak van Akin. Er is beperkt onderzoek voorhanden waaruit blijkt dat de kans op zwangerschap na verkrachting gelijk is of zelfs hoger dan bevruchting bij vrijwillige seks: zo’n 5 procent.

De kans is dus klein, maar de suggestie dat die kleiner is, is hoe dan ook vals.

Van der Staaij, in herhaling: “Als ik iets gezegd heb dat niet klopt, ben ik bereid dat ruiterlijk toe te geven, maar dat is volgens mij als het gaat om de feiten, niet het geval.”

  • Reacties

  • Gerda van Elswijk-de Gooijer | 31/08/12 om 14:31

    Mannenbroeder v.d. Staay moet nodig sexueel voorgelicht worden. Een vrouw is ongeveer 2 uur in een periode vruchtbaar. Als ze in die periode verkracht wordt, kan er een zwangerschap ontstaan. Aan die ongewenste zwangerschap kan gelukkig wat gedaan worden, aan de ongewenste verkrachting niet; die blijft levenslang het slachtoffer achtervolgen, dag en nacht. Nu lijkt het er op, dat de kleine kans op zwangerschap wordt afgedaan met een:” oh, dus het is niet zo erg”. SGP heeft geen respect voor vrouwen, dat blijkt nu alweer dubbeldik.

  • Niquote | 01/09/12 om 14:24

    Zodra ze in een god geloven, stoppen ze met denken.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen