NRC Handelsblad 

Gebeden van journalisten

Barmhartigheid in de liberale krant.

Gelezen: Ombudsman NRC Handels, 10 december 2011-12-11

Ombudsman Sjoerd de Jong bericht over twijfel aan persoonlijke uitingen in nieuwsartikelen in zijn krant, ondermeer:

Ellen de Bruin sprak zich uit over de frauderende hoogleraar Diederik Stapel (Als Diederik binnenkwam, dan keek iedereen naar hem, 1 november):

“Zij vertelde dat ze Stapel had meegemaakt in haar studietijd, typeerde hem („Hij had zo een religie kunnen beginnen”) en sprak de hoop uit „voor zijn gezin en hem” dat de publiciteit snel zou stoppen.

Wat voegt dat laatste nu toe?…het is de chef Wetenschap van de krant die zich persoonlijk uitspreekt in een nog lopende fraudezaak. Dat kun je wel eens doen als er sprake is van groot onrecht, of ontspoorde berichtgeving. En inderdaad, Stapel kreeg er behoorlijk van langs (vooral op tv boden woordvoerders tegen elkaar op in geschoktheid), maar dat geldt ook voor andere publieke figuren die door eigen toedoen in opspraak raken.”

Sheila Kamerman nam het op voor minderjarige asielzoekers (Er zijn wel 2.000 Yosseffen, 30 november):

“…Maar ze vroeg zich ook af „wat ik als journalist, of namens mijn krant, kan doen voor de tientallen Yoseffen op mijn eigen netvlies.” Haar stuk besloot met een pleidooi, in de vragende vorm, voor een selectief pardon voor minderjarige asielzoekers („Moeten we niet af en toe met ons hand over ons hart strijken? […] Dan kunnen zij door met hun leven. En wij ook.”).
Dat was een hartenkreet, en opinie – en dan had het ook op die pagina moeten staan.”

Dat was nrc.next, vervolgens komt de eindredactie van NRC Handelsblad met een aanpassing:

“De avondkrant nam het stuk ook mee, eveneens op een nieuwspagina maar daar waren deze passages verzakelijkt (,,Omdat ik als redacteur van NRC Handelsblad al jaren over asielzaken schrijf, krijg ik in mijn mailbox ook regelmatig berichten van ‘schrijnende gevallen’. Ze hopen dat aandacht in de media hun zaak goed zal doen.”). Ook het slot was geobjectiveerd: een selectief pardon „zou wel iets oplossen”.

Een aanbeveling van de ombudsman:

“En het belangrijkste: het onderwerp is altijd groter dan het ego.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen