Cees van der Hoeven, voorheen Ahold: 

‘Zaken beroerd vanwege een slecht seksleven’

Het Complot van Cornelis van der Berg over zijn avonturen met De Pers vormen ook ‘the cables’ over het zakenleven rond investeerder Marcel Boekhoorn.

Gelezen: Het Complot van Cornelis van den Berg

Cornelis van den Berg (1975) begon na de Erasmus Universiteit in 2001 bij uitgever Metro International in Londen, vertrok naar Wegener en lanceerde op 23 januari 2007 met geld van Marcel Boekhoorn de beoogde eerste gratis kwaliteitskrant De Pers. Na zijn vertrek bij de krant werd weinig van hem vernomen.

“‘Hoe is je seksleven? Ik heb begrepen dat je al een tijdje geen seks hebt gehad…Je hoeft je niet gegeneerd te voelen. Geef gewoon antwoord Ik wil je in ieder geval meegeven dat als er daadwerkelijk problemen zijn, die voor een paar honderd euro zijn op te lossen.’

Nog veel interessanter is echter dat het verlies inmiddels op 30 miljoen stond en dat Cees dacht dat in mijn seksleven de verklaring lag.”

De sekszorg is van Cees van der Hoeven is directeur van Boekhoorn M&A van Marcel Boekhoorn, de vrolijkste investeerder en ondernemer van Nederland. De letters die staan voor ‘mergers and acquisitions’ ofwel fusies en overnames.

Philip van Wijngaarden is jurist ‘en Marcels vertrouweling’, Ronald Meersschaert de financiéle man. Ze stoeien met het geld van Boekhoorn die zelf bij voorkeur werkt vanuit zijn prachtige dierentuin.

Van den Bergh bedacht in 2006 het plan voor een gratis kwaliteitskrant, met als werktitel ‘De Dictator’ en vond Boekhoorn als financier. Het boek schetst uitstekend hoe Boekhoorn afgaat op het aanstekelijke enthousiasme van Van den Berg en hem (te) lang zijn vertrouwen schenkt. Ze vinden elkaar naar eigen zeggen als ‘ straatvechters’.

Genoemde passages betreffen de aanloop tot het ‘einde oefening’ voor Van den Berg in augustus 2008 waar het boek wat rommelig – veel voornamen zonder achternamen – mee begint. Daarmee zuigt de schrijver je echter in een verhaal dat je in één keer wilt uitlezen.

Van den Berg fileert Van der Hoeven, die hem ook in contact wil brengen met Antonio Perra die trouwe lezers van Leugens.nl zich nog goed herinneren. Van der Hoeven wordt weggezet als een sluwe vos en opschepper. Nog een citaat, tgoegeschreven aan ‘CeesvdH’: “Ik heb er helemaal genoeg van. Weet je wel met wie je te maken hebt? Ik heb met Gorbatsjov de nacht doorgetrokken. Ik heb het mobiele nummer van Clinton in mijn telefoon staan. Ik kan hem nu bellen. Moet ik hem nu bellen? Ik begrijp echt helemaal niets van jouw gedrag. Ik begrijp het gewoon niet.”

Goed en fout scheiding

De twee mogen elkaar absoluut niet. Van den Berg vindt Van der Hoeven een man waarbij je voortdurend op je hoede moet zijn, Van der Hoeven verwijt Van den Berg gebrek en zakelijk inzicht, en ook flair: “Wat ons vooral nekt is dat Cornelis niet het soort uitgever is dat een café binnenkomt, zijn Ferrari-sleutels op de bar slingert en de barman om een blonde rakker vraagt.”

Van den Berg spaart ook zichzelf niet, geeft inzicht in zijn manisch (meer)-depressieve (beperkt) aard, licht autisme wellicht, vrijwel altijd te laat komend voor afspraken en vaart op idealisme. Dat ideaal is een fantastische, sprankelende, verassende kwaliteitskrant maken. “Ik ben snel verveeld. Het is waar: ik ben een waardeloze manager. Waarschijnlijk de slechtste die ik ken.”

De hoofdpersoon is er al snel een ‘ to love or hate’, bij mij gebeurde het eerste en de schrijver maakt zelf ook dat onderscheid: Van der Hoeven deugt niet, Boekhoorn is een speelse ‘held’ die graag luxe etaleert.

Philip van Wijngaarden blijft tot het laatst toe een vertrouweling, maar toegevoegde directeur Hans Blom een veel te dure zetbaas van bedrijf 3MO van Alfred Levi die voor 50.000 euro per maand nietszeggende adviezen geven over de advertentiemarkt die Van den Berg zelf overigens niet weet te bereiken ondanks zijn tegenwerpringen.

Hoofdredacteur Ben Rogmans wordt neergezet als een zielige, veel te onzekere man die (dus) verliefd raakt op een 30 jaar jongere studente; tegenover zijn avontuurlijke adjunct Jan-Jaap Heij met wie Van den Berg kan eten en drinken. De Raden van Bestuur en Commissarissen van PCM Uitgevers (Volkskrant, concurrent Dag) zijn volkomen onbetrouwbaar, de Wegener-top Jan Houwert en vooral Freek Busweiler ratten van het goede soort.

Deze inhoudelijk goed-kwaad afbakening wordt qua stijl in een geestige, voortrazende vorm gegoten die je grijpt en meevoert langs de klippen van het gewaagd uitgeven. Dat is knap van de auteur want qua feiten is De Pers een eenvoudige mislukking waarvan Wegener enkele jaren na het vertrek van Van den Berg de rammelende exploitatie overneemt van Boekhoorn.

‘Krant eruit bluffen’

Dat was nodig omdat de verkoop aan De Telegraaf door Boekhoorn strandde, waar Van den Berg zelf niets in zag, maar vooral omdat PCM en NDC-VBK geen heil zien in De Pers. Beide uitgevers worden op exact dezelfde deadline gezet, maar happen het dan al 30 miljoen euro vergende project niet naar binnen. Van den Berg, die zinderend sms-verkeer van de laatste uren weergeeft, weet dan: over en sluiten voor hem.

Eerder, begin 2008, een jaar na de introductie speelde operatie ‘ Va Banque’, de meest karakteristieke periode van De Pers, zeker voor Leugens.nl. Van den Berg doet Boekhoorn het voorstel om een overname door PCM of De Telegraaf te forceren. “We moeten de krant hieruit bluffen.”

Opzet: De Pers huis-aan-huis gaan bezorgen in gebieden waar PCM veel abonnees heeft. Die zullen gaan opzeggen waarna PCM zich gedwongen ziet om De Pers over te nemen. En zou dat niet lukken, hetzelfde laken een pak met verspreiding in Telegraaf-gebieden. ” Een overmoedig plan. Een roekeloos plan. Maar het zou kunnen werken.”

Bij de afspraak met Boekhoorn om dit te bespreken komt Van den Berg weer te laat. Maar Boekhoorn ziet het zitten, te meer daar hij nog wraak wil nemen op PCM dat bij de start na een toezegging uiteindelijk niet meedeed met De Pers. Nog een presentatie van Van den Berg, voor het hele team van Boekhoorn M&A: “Het sluitstuk was een pagina met de tien grootste kranten ter wereld. Met een druk op de knop schoof De Pers naar plek zeven.”

De penningmeester vindt het een beroerd voorstel. “Cornelis leidt aan megalomanie. Een miljoentje hier, een miljoentje daar.” Boekhoorn ziet het wel zitten: “Ik vind het een geweldig plan. We gaan het doen.” Van den Berg, terugkijkend: “Je moet uitstralen dat je gek bent, onoverwinnelijk.”

Het gaat niet door. Onderwijl zijn er nog gesprekken met Montgomery (Mecom) in Berlijn en met IJslanders (Dagsbrun) op de grote boot van Boekhoorn in Monaco, met Metro in The Ritz in Londen.

En Boekhoorn beweert dat de banken Lehman Brothers en Goldman Sachs hem ‘miljarden dollars’ willen lenen voor overnames van prooien, overigens niet voor De Pers…

(Beeld uit De Wereld Draait Door met Van den Berg uit 2007.)

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen