Politiek Delft hield Christiaan Baljé hand boven het hoofd. 

Leefbaar contra de ‘corrupte’ wethouder

Leefbaar Delft-voorman stelde praktijken wethouder aan de kaak en werd als boodschapper onthoofd.

Gelezen: Netkwesties, arrest van het Hof in Den Haag.

Martin Stoelinga kondigt aan de gemeente Delft, en in het bijzonder burgemeester Bas Verkerk, aansprakelijk te zullen stellen voor een kleine vier ton schade die hij opliep. De gemeente(politiek) poogde hem de mond te snoeren, maar het gerechtshof corrigeerde dat.

Stoelinga benutte de website van Leefbaar Delft om in ‘columns’ VVD-wethouder Baljé in de meest felle termen van corruptie te beschuldigen. Aanleiding vormden vier uur beeld- en geluidopnames vastgesteld met een bewakingscamera in een pizzeria en met mobiele telefoons. Een fragment staat op YouTube.

Baljé regelt in de horeca een grondtransactie en een subsidie voor de restauranteigenaar Salvatore Daga voor ‘gondels’ (reden waarom dit de ‘Gondelaffaire’ is gaan heten). Hij vraagt de gesprekspartner om de winst van de grondtransactie over te maken.

Op de beeld- en geluidopnames, gemaakt door de restauranteigenaar, is te horen dat Baljé belt met zijn toenmalige collega-wethouder in de Gemeente Den Haag, Verkerk (de huidige burgemeester van Delft). Baljé vraagt Verkerk of de gemeente Den Haag geí¯nteresseerd is in een stuk grond van een kennis van hem, de Delftse vastgoedhandelaar Zegwaard. Op de beelden lijkt Verkerk dit te bevestigen (het ging om grond voor ondermeer het ADO-stadion).

Vervolgens belt Baljé met Zegwaard en adviseert hem onder meer: “Ze willen het heel graag hebben. Je moet gewoon ehh voluit gaan. Dat weet jij niet, dat heb ik jou niet verteld. En die paar ton die je daarop verdient, die stop je in mijn campagne, afgesproken? Dan gaan we dat doen.”

Ook speelt Baljé in het telefoongesprek met Verkerk vertrouwelijke informatie door over de keuze van de vertrouwenscommissie met betrekking tot de aanstaande burgemeestersbenoeming in Delft, waarvoor Verkerk toen de belangrijkste kandidaat was. Een wetsovertreding, schreef Stoelinga vele malen. Het Hof bevestigt dat ook deze beschuldiging voldoende feitelijke basis heeft.

De restauranteigenaar kan met de beelden ook de wethouder chanteren. Ambtenaren zeggen onder druk te zijn gezet door de wethouder om een subsidie van ruim 30.000 euro incl. BTW te verlenen aan de restauranteigenaar. Het gaat om een ‘waarderingsbijdrage’ waarvoor geen wettelijke grond blijkt te bestaan. (Oorspronkelijk zegde Baljé 40.000 tot 50.000 euro toe.) Baljé ontkent dat, want hij deed aangifte tegen de man wegens chantage. Hij heeft hem dan al toegebeten: “Ik maak gehakt van je…ik maak je helemaal kapot.” Ook dat is opgenomen.

De video en audio gingen vervolgens naar de pers en de raadsleden. De opnames zijn van mei 2004 en april 2005. In mei 2005 schreef Stoelinga erover op Leefbaar-Delft.nl: ” Hij doet dermate verdachte uitspraken dat ik de indruk krijg dat wethouder Baljé corrupt is…De hele setting van drank en bravoure zijn een stadsbestuur onwaardig. Ik vermoed dat wethouder Baljé misbruik heeft gemaakt van zijn positie als wethouder.”

Zie verder het artikel op Netkwesties.

  • Reacties

  • gepke de leef | 25/05/10 om 17:01

    Het lijkt de Haarlemmermeer wel. Met aan kop voormalig wethouder Alex Auer. restaurants,toelatingscommissie alleen hij golfclub.(clubhuis van de heren) grond van de burgers gratis in bruikleen van de staat)
    Maar niet iedereen mag daar binnen dus. discriminatie

    Gepke de Leef

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen