Vertrouwen in grote boekhoudconcerns op de proef gesteld 

Boekhoudfraude

Opeenstapeling van schandalen komt accountants niet ten goede

Gelezen: Boekhoudfraude

“Hoe kunnen accountants de plank zo erg misslaan? Of is er sprake van moedwillig falen dan wel van fraude, list en bedrog?”

Dat is het uitgangspunt van Micha Kat voor zijn boek ”˜Boekhoudfraude’. Volgens de promotie is dit geschreven op grond van ”˜jarenlange research’. Het is vooral een verzameling van bekende feiten van de rollen van accountants bij bedrijven die in schandalen verwikkeld waren. Kat noemt de bronnen.

Twee Nederlandse bedrijven komen er sprake: KPNQwest met de accountants PriceWaterhouseCoopers, Andersen en Deloitte en Ahold met Deloitte. Volgens Kat heeft Ahold een grote operatie opgezet om Deloitte, ondanks de eerdere fraude, aan te houden als accountant om te voorkomen dat het zonder accountants kwam te zitten.

Maar Deloitte ging met klant Vie D’or, een Brabantse levensverzekeraar, wel kopje onder, volgens Kat door de enorme boekhoudfraude.

Kat heeft een lijst samengesteld van risicofactoren die op ieder bedrijf van toepassing zijn. Hij heeft die lijst de Red Flags genoemd.

In een voorwoord stelt Pieter Lakeman dat er met de wetgeving voor accountants het nodige mis is. Dat is volgens hem aan Frits Bolkestein te danken. Als eurocommissaris zou hij de oren te veel hebben laten hangen naar een lobbyist, professor Hans Gortemaker die was verbonden aan PriceWaterhouseCoopers. Die voorkwam dat er regels kwamen waamee de onafhankelijkheid van accountants werd gewaarborgd.

Inmiddels verscheen ook De Dossiers Lakeman vanm Marja Bontekoe. Deze e-medewerkster van Lakeman kritiseert daarin haar hoofdpersoon.

 • Reacties

 • lolke | 28/03/10 om 11:59

  Laat je door niemand iets wijsmaken
  Ga op onderzoek lieg nooit want je kunt nooit onthouden wat je allemaal gelogen hebt
  Laat Rechter Arjen vander Meer mij maar beschouwen als gestoord maar ik geef nooit toe wat ik niet gedaan heb
  ZIE http://WWW.DEDOORZETTER.NL LINK 57
  WIE IS GESTOORD ?
  Nieuw op dedoorzetter link 130

 • Wim Jansma | 30/03/10 om 18:20

  Sommige accountants werken voor gigantische klanten. ZIJ ZIJN DAAR VOOR HUN INKOMEN -samen met hun honderden assistenten en hele verdere entourage, zoals prestigieuze kantoorpanden, en niet te vergeten hun pensioenregeling- GEHEEL AFHANKELIJK VAN. Als die klant (een willekeurige grote international) iets niet bevalt zegt hij: Voor jou tien andere accountants. Dat is toch te verwachten in die wereld ?

 • Sandokan | 19/04/10 om 13:09

  Mensen, kijk eens op http://www.leoverhoef.nl en verbaas je over de massale fraude bij de boven-ons-gestelden in dit zieke land!

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen