Feiten ondergeschikt aan interpretaties en belangen 

DNB en AFM over Gerrit Zalm

http://www.leugens.nl/wp-content/uploads/2010/03/GerritZalm2.jpgZalm zat fout als bestuurder van bank DSB, zegt toezichthouder Autoriteit Financií«le Markten (AFM). Nee hoor, fijn gehandeld, vindt De Nederlandsche Bank (DNB).

Zalm moet gezien zijn falen bij DSB nu weg als baas van ABN Amro, vindt AFM. Die stuurde dat als aanbeveling naar DNB. Deze volgt de aanbeveling niet op, want komt met eigen onderzoek tot andere conclusies.

De AFM zegt over Zalm:

“onvoldoende oog voor het risico van reputatieschade en claims als gevolg van de verkoopmethoden van DSB; hij heeft zich persoonlijk onvoldoende op de hoogte gesteld van de werkelijke kwaliteit van de dienstverlening;

heeft in onvoldoende mate tijdig en concrete stappen gezet een levensvatbaar businessmodel te ontwikkelen dat de continuí¯teit van de vennootschap kon waarborgen; dit was gezien de ernst van de situatie noodzakelijk, en

heeft onvoldoende tegenwicht geboden tegen de sterk commercieel ingestelde en op deelbelangen gerichte leden van de raad van bestuur.”

Scheltema meent met DNB dat Zalm geen confrontatie met Scheringa kon aangaan gezien dienst absoluut machtige positie:

“Blijkbaar heeft de heer Zalm het op een andere manier aangepakt en getracht door overtuiging, de inzet van zijn gezag en de opbouw en versterking van de nodige expertise in de organisatie de koers te wijzigen. Nu hij daarmee in ieder geval duidelijke verbeteringen op tal van fronten heeft bereikt, vergt de stelling dat een andere, meer confronterende koers beter was geweest wel een deugdelijke onderbouwing. Die onderbouwing is in de aanbeveling van de AFM onvoldoende aan te treffen.”

Staatsrechtdeskundige Michiel Scheltema moest beide rapporten over Zalm bekijken: De Nederlandsche Bank heeft gelijk, vindt hij in het rapport Toets Eerste Bestuurdersonderzoek DSB.

Demissionair minister van Financií«n Jan Kees de Jager vindt dat ook: Zalm heeft gedaan wat hij kon maar kon in de structuur van DSB tegenover Scheringa niet meer bereiken.

Columnist Bert Wagendorp vandaag in de Volkskrant:
Wat is een rapport nog, in dit land? Kan ik Gerrit Zalm mijn geld nou nog toevertrouwen, of niet? Hoe zit dat? Dat rapport van Michiel Scheltema, deugt dat eigenlijk wel?

Het lijkt mij geen overbodige luxe om daar ook nog eens iemand naar te laten kijken en rapport over uit te laten brengen. En ook dát rapport zal scherp moeten worden gemonitord door minstens twee onafhankelijke instanties – die je trouwens ook niet hun zomaar hun goddelijke gang kunt laten gaan.
Iedereen zijn eigen waarheid. Elke waarheid zijn eigen rapport. Elk rapport zijn eigen leugens.”

 • Reacties

 • kamper | 13/03/10 om 16:44

  Het DNB handelen past precies in de hedendaagse verrotte cultuur van de Staat der Nederlanden. Als de uitslag van het onderzoek niet bevalt, is de beleving anders, met de kennis van nu, enzovoorts, etcetera.
  En al die onderzoeken kosten nog belastinggeld ook!
  Vraag is hoe lang Nederland dit nog vreet, zonder massaal partijen als LPF en PVV te stemmen en demagogen achterna te lopen.
  http://herstelderepubliek.wordpress.com/

 • Roel Wijnants | 01/04/10 om 23:30

  Hallo De foto van Gerrit Zalm is van mij
  daar waar u de foto vandaan heeft gehaald (wikki)staat duidelijk onder welke voorwaarden u de foto mag gebruiken:

  De gebruiker dient bij het werk de door de maker of de licentiegever aangegeven naam te vermelden+ de locentie waaronder de foto is vrijgegeven
  Dit bestand is gelicenseerd onder de Creative Commons-licentie Naamsvermelding 2.0 Unported
  Graag had ik dat u aan deze voorwaarden voldoet
  Gr
  Roel Wijnants

 • AINND | 03/04/10 om 22:21

  Roel Wijnants | 01/04/10 om 23:30

  Heeft u de Schriftelijke Toestemming Voor de foto , EN Ook Is een copietje van een copietje Nóg Wél de foto ?

  Er wordt Ten Hoogste Een copie van een foto gebruikt !

 • Peter Olsthoorn | 08/04/10 om 20:51

  Excuus.
  Foto is gewijzigd.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen