Rob van Vuure over het leugenachtige genre: 

Schrappen in vraaggesprekken I

Een kleine bloemlezing uit de ervaringen van de ”˜bladendokter’.

Gelezen: Rob van Vuure weblog

“Bekende Nederlanders stellen voor aanvang van een interview soms de meest uiteenlopende eisen. Een selectie:

  • over die rel van drie jaar geleden praat ik niet;
  • ik wil zelf de selectie van de foto’s maken”¦
  • ik wil het interview lezen en kunnen veranderen wat ik wil (ook al heb ik het precies zo gezegd);
  • ik wil dat je schrijft dat je mij tien jaar jonger schat (echt gebeurd!).

Zoveel eisen dat je denkt, middelvinger in de lucht: voor jou twaalf anderen. Maar soms wil je geen ander, die twaalf anderen heeft iedereen al. Een heleboel eisen zijn geen probleem.

Als Patty Brard niet wil weten dat ze 68 is, laat je dat weg. Als Philip Freriks niet over zijn mislukte haarstukje wil praten, dan doe je dat niet.

”¦De BN’er verandert in het interview, voegt toe en schrapt. De BN’er keurt foto’s af en laat soms nieuwe foto’s maken”¦

Maar hij vraagt nooit: wat wordt de kop boven mijn interview? Terwijl we weten dat mensen vaak alleen de kop onthouden, soms van het hele verhaal alleen maar de kop lezen.

Bekende Nederlander leest een paar weken na het gesprek het geheel door hem gecorrigeerde interview in het zojuist verschenen massatijdschrift. En wat staat erboven, naast de door fotograaf B gemaakte foto? ”˜Puddingbuik praat’.

Lang interview vol filosofische einders gegeven, gegeten in L’Europe, leeftijd verzwegen, geen woord over vriendin A en dan: Puddingbuik! Omdat een collega terloops zei dat BN’er vroeger soms zo werd genoemd.”

  • Reacties

  • Snik L. | 03/03/10 om 17:12

    Alsof journalisten niet smerige streken hebben. Ik ben eens geinterviewd door SBS6 over een snelweg. Ik heb circa 10 minuten gezellig volgepraat in de camera. Wat denk je wat er werd uitgezonden: “rijdt u wel een te snel? (en ik met mijn domme kop): dat komt wel eens voor. Ging dat topic over wegpiraten, g0dd0mme. En dan te bedenken dat ik daar ook een hekel aan heb. Leuk hoor, eens maar nooit meer!

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen