De leugens waren weer razendsnel 

IJslandse regering en Edgar du Perron

Onderzoeker kletste maar wat; IJslandse regering misleidde de Britse en Nederlandse toezichthouders.


Twee leugens grepen in elkaar:

1. Frankrijk en Icesave

Volkskrant: Hoe Frankrijk Icesave buiten de deur hield:

“Icesave-onderzoeker Edgar du Perron beweerde in navolging van de IJslandse ex-minister Bjí¶rgvin Sigurdsson dat Frankrijk spaarbank Icesave van moederbank Landsbanki buiten de deur hield met bepaalde regels. Zo had president Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) ook moeten handelen volgens Du Perron.”

Twee dagen later: Hoogleraar trekt Icesave-uitspraak in

“Hoogleraar Edgar du Perron trekt zijn verklaring in dat Frankrijk de IJslandse internetbank Icesave de toegang tot de Franse spaarmarkt heeft geweigerd. Dit maakte minister Bos van Financií«n vrijdag bekend. ”˜Inmiddels is mij gebleken dat de informatie die ik aan deze bronnen ontleende onjuist was en dat ik deze bronnen verkeerd heb geí¯nterpreteerd.”

Landsbanki heeft met Icesave nooit een aanvraag gedaan voor entree op de Franse spaarmarkt.

2. De heren Wellink en Sigurdsson

IJslandse ex-minister: Wellink onbeschoft misleidend. Bjí¶rgvin G. Sigurdsson, de IJslandse oud-minister van Handel en Bankzaken (2007-2009) in een opiniestuk:

“Als de voormalige IJslandse minister van Banken en Handel kan ik deze onbeschoft misleidende weergave van de werkelijkheid niet over mijn kant laten gaan. Het is boven alle twijfel verheven dat de toezichthouders in IJsland, Nederland en Groot-Brittannií«, gefaald hebben omdat ze de enorme bedreigingen voor het internationale financií«le systeem en de banken niet zagen.

In zijn eigen verklaring voor de commissie-De Wit bevestigt Wellink dat ook. Gevraagd naar een specifieke Nederlandse wet voor Europese banken die een bijkantoor in Nederland openen, zei hij. ”˜Het toezicht op een filiaal van een buitenlandse bank stelt niet veel voor.’

Wellink vertelt de commissie dat hij de IJslandse autoriteiten op de man af het volgende had gevraagd: ”˜Garandeert de (IJslandse, bs) overheid de betalingen (die volgen uit het depositogarantiestelsel, bs)?’ Het antwoord was volgens Wellink ”˜tamelijk vaag… Formeel was het antwoord ”˜nee’,, maar in werkelijkheid zou het antwoord ”˜ja’ zijn.’

Beschouwt De Nederlandsche Bank ”˜formele antwoorden’ werkelijk van weinig waarde, omdat de werkelijkheid anders zou zijn? Je mag je in alle ernst afvragen in welke realiteit Wellink en zijn bank opereerden?”

Uit brieven gepubliceerd door RTL blijkt onmiskenbaar dat Ijsland Nederland en Engeland heeft misleid:

Het IJslandse ministerie van Economische Zaken heeft twee dagen voor de ondergang van Icesave nog aan de Britten beloofd dat het te hulp zou schieten in het geval Landsbanki in de problemen zou komen.

Icesave haalde in Nederland 1,6 miljard euro aan spaargeld op en ging in oktober 2008 failliet.

  • Reacties

  • firt | 05/04/10 om 22:31

    WIe heeft die Miljarden Ní™ ?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen