Klimaatsceptici brengen Bas Haring in twijfel 

Wetenschappers aan de leugendetector helpt niet

In de klimaatdiscussie heeft de filosoof behoefte aan houvast

Filosoof Bas Haring (weblog), columnist bij de Volkskrant schreef zaterdag in die krant dat hij behoefte heeft aan zekerheid in de klimaatdiscussie. Dat houvast is moeilijk te halen:

“Eigenlijk zou ik een aantal wetenschappers aan een leugendetector willen leggen. Om zekerder te worden over de waarheid van hun uitspraken.

Maar leugendetectors werken alleen op mensen die niet in hun eigen leugens geloven, en ik denk dat de meeste klimaatwetenschappers te goeder trouw zijn.

Hoogstens dat ze af en toe de boel een beetje overdrijven. Misschien zitten er, verborgen in de verhalen die ze houden en de stukken die ze schrijven, stiekeme hints die wijzen op een ware of een onware hype.”

Haring bekent ook in de hype van World Online te zijn getuind: “Ik weet het echt niet. Als ik meega met de hype, ben ik wellicht een onkritische jaknikker, zoals in het jaar 2000 toen ik aandelen World Online kocht. Overtuigd van de gouden bergen van ”˜de nieuwe economie’.”

 • Reacties

 • Hendrik Keizer | 17/12/09 om 12:06

  Toch zou ik graag zien dat een aantal wetenschappers deze leugentest aan de leugendetector ondergaat. Ben benieuwd wat er uit dit leugendetectie onderzoek naar voren komt. De klimaathype is belangrijk genoeg om kritisch te onderzoeken.

  Wie heeft er een leugendetector of kent een dergelijk buro dat leugentesten doet met de leugendetector?

 • A. van der Velden | 20/12/09 om 13:25

  Wie denkt dat klimaatverandering een hype is, is niet goed geí¯nformeerd of wil kennelijk geloven dat alle beelden en reportages over smeltend ijs aan beide polen nep zijn …

 • Wil te Amsterdam | 20/12/09 om 14:49

  Dat het klimaat verandert staat niet ter discussie. Maar of wij daar een groot aandeel in hebben wel. De wetenschappers die zeggen dat het de normale klimaatcyclus is die wij slechts marginaal beí¯nvloeden geloof ik eerder dan de die wetenschappers die beweren dat wij daar een groot aandeel in hebben. Maar iedereen weet nog dat de gaten in de ozonlaag een aantoonbaar gevolg is van menselijk handelen. Dus wie heeft gelijk? Een leugendetecter lijkt mij geen uitsluitsel te kunnen bieden.

 • Peter | 15/01/10 om 16:34

  We kregen na verloop van eeuwen een scheiding tussen Kerk en Staat, maar naar mijn idee zou er eens een scheiding tussen Wetenschap en Staat moeten gaan plaatsvinden. Teveel wetenschappers dienen hun overheids-broodheer en praten te veel naar de mond van onruststokers die ons een Milieu-Hel voorspellen willen…

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen