Valse bekentenis? 

Ina Post

Zaak wordt heropend na zes jaar

Gelezen: Hoge Raad Uitspraak, Elsevier, AD

De Hoge Raad heeft dinsdag de rechtszaak tegen bejaardenverzorgster Ina Post (53) heropend.

Post werd in 1987 in hoger beroep veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens doodslag van de 89-jarige mevrouw Kolstee-Sluiter. Ze woonde in het bejaardentehuis in Leidschendam waar Post werkte. Ze verklaarde tegenover de recherche dat ze het slachtoffer had gewurgd en cheques verzilverde. Later bestempelde ze dat als valse bekentenis.

De kern van de uitspraak is dat er sprake is van een novum…Uit de bewijsvoering van het hof volgt dat het tijdstip van overlijden van het slachtoffer op 22 augustus 1986 moet hebben gelegen tussen 18.00 uur (het tijdstip waarop de aanvraagster volgens die bekennende verklaring naar de woning van het slachtoffer is vertrokken) en 19.10 uur (het tijdstip waarop het slachtoffer dood is aangetroffen)…

Een deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft verklaard dat op grond van de gemeten lichaams- en omgevingstemperatuur het tijdstip van overlijden niet rond of na 18.00 uur kan hebben gelegen en dat de dood vermoedelijk tussen 15.00 uur en 17.00 uur, of nog eerder, is ingetreden.
In 2008 kwam de CEAS, een commissie die onderzoek doet naar veronderstelde gerechtelijke dwalingen, tot de conclusie dat de politie en het Openbaar Ministerie grote fouten maakten in deze zaak.

Er is discussie over haar onschuld.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen