Keizer en de kleren 

Groene Stroom

Het Nederlandse systeem is leugenachtig en dreigt te worden aangepakt.

Gelezen: Telegraaf

Dorette Corbey is Europarlementarií«r voor de PvdA. Op haar website zegt ze bezig te zijn met milieu, voedselkwaliteit, industriepolitiek, energie, natuurbescherming en gezondheid

Ze bindt nu de strijd aan met de stille leugen over ‘groene stroom. Nederland zette al een eerste stap door het systeem van groencertificaten is per 1 januari 2004 te vervangen door ‘garanties van oorsprong’ omdat groencertificaten in de praktijk fraudegevoelig bleken. Per 1 januari 2005 is daar de regeling stroometikettering aan toegevoegd. Maar het is nog niet goed:

“De certificaten voor groene stroom zijn onderdeel van een nepsysteem. Er wordt geen kuub groene stroom extra door geproduceerd en dat weten de energiebedrijven ook”, zegt Corbey in de ochtendkrant.

Er komt ook een Europees systeem aan dat dit moet tegengaan: met gecontroleerde certificering en productie. Dat zal Groene Stroom veel duurder maken, wellicht 250 euro per gezin. En dan wordt het te duur voor de 2,5 miljoen huishoudens die nu menen het milieu te helpen met ‘Groene Stroom’.

Corbey tegen De Telegraaf: “Maar de vraag is hoe erg dat is, want ondanks al die gezinnen met groene stroom heeft dit in het echt niet of nauwelijks tot extra duurzame energie geleid. Ik heb daarom veel liever dat een kleinere groep gezinnen gebruik maakt van ’echte’ groene stroom.”

 • Reacties

 • Kees | 23/09/08 om 09:58

  Energiebedrijven krijgen via de overheid subsidie voor die zogenaamde groene stroom, belastinggeld dus. Hierdoor betalen we dus eigenlijk gewoon een NOG hogere energierekening. Handig truukje van de overheid om niet al te veel commentaar op de energieprijzen te krijgen.

 • Richie | 23/09/08 om 11:52

  Wat is trouwens een kuub stroom?? Ik dacht dat stroom altijd werd uitgedrukt in Kilowatt/uur!

 • sharkie | 24/09/08 om 12:06

  Nee hoor Richie, stroom wordt uitgedrukt in kWh, ofwel Kilowattuur, ofwel kilowatt x uur! En da’s iets heel anders dan kilowatt PER uur.

 • Richie | 24/09/08 om 15:07

  1 kWh (kilowattuur) is hetzelfde als een kilowatt per uur, of gedurende een uur, of tijdens een uur, of vul maar in……
  Je bedoelt dat de slash weg moet, dat klopt, maar er is geen edit knop om een berichtje aan te passen als je een fout maakt.

 • Laurent | 24/09/08 om 20:20

  Oh, dus dat had ik inderdaad niet verkeerd verstaan op de radio laatst? Ik dacht ook al, ‘een kuub stroom??’

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen