Oplichting niet bewezen 

Van der Vorm wint zaak tegen Tros

KVTros Opgelicht ging te ver met beschuldigingen volgens Raad voor de Journalistiek.

Gelezen: Uitspraak Raad voor de Journalistiek

Frank van der Vorm is een goede bekende op Leugens.nl, vanwege:

Van die laatste zaak heeft u nog een uitkomst tegoed. Die valt grotendeels gunstig uit voor Van der Vorm. Hij is door Tros Opgelicht onvoldoende gefundeerd als een oplichter neergezet. Dat hem onvoldoende gelegenheid tot wederhoor werd gegeven is niet hard gemaakt.

In de uitzending kwamen vijf personen aan het woord die financiéle malversaties door Van der Vorm suggereerden. Eentje zei zelfs: “Ik denk dat hij daar ook gewoon een fulltime baan aan had om bedrijven op die manier op te lichten en ook z’n medewerkers op die manier op te lichten.”

Tros Opgelicht zelf: “Is Frank een wolf in schaapskleren, een meesteroplichter, of een mislukkeling met goede intenties die slachtoffer is geworden van z’n eigen grootheidswaan. Opgelicht duikt in het verleden en heden van Frank die afgelopen jaren een spoor van ellende heeft achtergelaten. Veel mensen en bedrijven zitten met een financií«le strop.”

De Raad voor de Journalistiek: “De vormgeving van de gewraakte uitzending – de wijze van presenteren van feiten en meningen in combinatie met de montage van de beelden – laat de kijker weinig ruimte voor een andere conclusie dan dat klager kan worden aangemerkt als een oplichter.

Daarbij wijst de Raad niet alleen op de titel van het programma, maar ook op de uitlating van één van de gasten. Hoewel het niet aan verweerder is om deze uitlating expliciet te ontkrachten, overweegt de Raad dat de suggestie in dit geval in stand wordt gelaten en daar bovendien in de uitzending op wordt voortgebouwd. Naar het oordeel van de Raad is de aldus geuite beschuldiging echter onvoldoende onderbouwd. Daartoe overweegt de Raad dat in de uitzending enkel zakelijke conflicten naar voren worden gebracht.

Zo hetgeen in de uitzending naar voren gebracht wordt al juist zou zijn, dan biedt dat geen grond voor de suggestie dat klager als oplichter aangemerkt kan worden. De klacht is in zoverre dan ook gegrond.”

De Tros is het daar flagrant oneens mee. De omroep erkent inmiddels het gezag van de Raad voor de Journalistiek niet meer.

 • Reacties

 • Ko van Dijk | 21/09/08 om 17:06

  De Raad heeft van rechtswege geen enkele dwingende macht. Ik kan me indenken dat de TROS de uitspraak naast zich neerlegd. Dat zouden de media vaker moeten doen. De vraag is echter hoe de rechtbank er vervolgens tegenaan kijkt. In het verleden werd de uitspraken van de RVJ vaak klakkeloos door de burgerrechter overgenomen.

 • Peter | 03/01/12 om 14:45

  Deze meneer Frank van der Vorm is altijd een oplichter geweest! Dat is zeker. En een mislukkeling is het niet meer een geslepen oplichter. Hij probeert overal binnen te komen. Zo snel hij binnen is probeert hij een greep naar de macht en is wat men dan noemt een koekoeksjong. Je krijgt hem er haast niet uit. Vaak komt hij er nog goed vanaf. Reden: men promoveert hem weg en dan ineens als men geen vat op hem heeft dreigt hij met processen en rechtbanken. Heb je wel vat op hem dan verdwijnt hij met stille trom om het ergens anders weer te proberen met de opmerking. Daar was men ook tevreden over me ed. Hij schermt ook altijd met het feit dat hij een eervol ontslagen officier is. Terwijl Defensie hem er keihard uit had moeten gooien maar helaas is dat daar zo ook gegaan. Vervolgens probeert hij lid te worden van een vereniging en gaf schriftelijk op (naar waarheid ingevuld en getekend) dat hij reeds lid was van een bevriende vereniging. Dit was beslist niet waar. Want ik was toen secretaris van die bevriende vereniging en hielp het bestuur (daardoor zag ik zijn aanvraag) van die andere vereniging op de administratie beter te ordenen. Overal laat hij een spoor van gedupeerde na. Zijn opa was volgens zelfs de oprichter van de HAL:
  Nummer 3: Familie van der Vorm
  Geschat vermogen: 3,5 miljard euro
  Rijk geworden met: investeringsmaatschappij HAL
  De familie heeft in 1989 de rederij Holland-Amerika Lijn verkocht voor 1,2 miljard gulden. Vervolgens zijn zij met succes het investeringsmaatschappij HAL begonnen.

  mvgr,
  Zag het artikel nu pas in 2012 :-(

 • Frank van der Vorm | 19/02/15 om 17:25

  Bij toeval trof ik bovenstaand bericht en daar wil ik alsnog en als volgt op reageren:

  Ik ben geen oplichter, nog nooit door iemand aangeklaagd wegens oplichting, noch voor iets anders aangeklaagd en nog nooit ergens voor veroordeeld. Als dit wel zo zijn, zou ik mijn werk niet kunnen doen.

  Ik ben al 35 jaar militair, meervoudig veteraan, nog altijd actief en niet ontslagen bij Defensie, regelmatig bevorderd en als luitenant-kolonel recent nog uitgezonden voor de VN naar Zuid-Soedan. Inmiddels ben ik 11 keer nationaal en internationaal onderscheiden.

  Naast mijn militaire bezigheden ben ik (onbezoldigd) maatschappelijk ondernemer en inmiddels ook al veertig jaar vrijwilliger voor tal van goede doelen.

  Alle aantijgingen op het internet zijn vele malen onderzocht, ook de MIVD heeft mijn antecedenten onderzocht en geen enkel onderzoek heeft ooit tot belastende feiten geleid.

  Ik ben geen directe familie of afstammeling van de oprichters van de HAL, maar sinds de publicatie van de Quote 500 word ik wel met enige regelmaat geconfronteerd met met bedreigingen, chantage-pogingen en onzinnige berichten op internet, zoals hierboven van ene “Peter”, die ik niet ken en mij ook niet blijkt te kennen. Als hij mij iets verwijt, laat hij dat dan doen met open vizier, zich bekend maken, bewijs aanleveren of anders zijn excuses maken.

  mijn (in 1973 overleden) opa heeft niets met de HAL te maken

 • Ridderster | 13/08/16 om 09:01

  Ook ik kom dit artikel nu pas tegen. Ondanks alle verweren heb ik wel degelijk mijn bedenkingen bij de werkwijze van Van der Vorm: zo is hij in de jaren ’80 actief geweest als oprichter van Stadspost, een alternatieve postdienst die werkzaam was rondom Dordrecht. Mijn vader had een bijverdienste met het distribueren van deze post maar hij en de bezorgers konden mooi fluiten naar de centen die van der Vorm had moeten betalen. Enige zoekwerk toont inderdaad een spoor van bedenkelijk zakendoen met als laatste “hoogtepunt” de groene taxi G-cab. Amsterdam vordert geld terug van Van der Vorm vanwege een mislukt project met electrische taxi’s en ook in andere steden zijn die wagens verdwenen. Van der Vorm heeft, zoals uit heel wat stukken en mediaverslagen blijkt, goed gegraaid in de groene subsidiepot. Geheel toevallig weet ik vanuit betrouwbare bron dat hij op die manier investeerders een mooi rendement voorschotelt en ook betaald. Uiteraard zodat er nog meer wordt geinvesteerd maar dan blijven betalingen uit omdat de subsidies op zijn.
  Zakendoen met Van der Vorm is een pyramidespel: het ene gat wordt gevuld met het andere.
  Van der Vorm praat lekker glad en is in staat om iemand een volle stofzuigerzak te verkopen maar ondanks al zijn verweren hangt er aan al zijn zaakjes en ondernemingen een raar luchtje. Is dat toeval? Het is een beetje als de buurman die met iedereen ruzie heeft maar waarbij het uiteraard nooit aan hem ligt.
  Bij Van der Vorm zou je denken dat er een paar opties zijn: of hij is echt heel glad en belazert de boel waar je bij staat of hij is gewoon een enorme narcist die zijn eigen kunnen schromelijk overschat.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen