Leugensjournaal 47: 

Richtingenstrijd

De redactie plus wat meedenkers splijten over de vraag of we traditioneel journalistiek moeten werken, meer opinií«rend of wellicht de satirische kant op moeten gaan.

U las minder leugenkwesties dan u gewend was van ons. Dat had op de eerste plaats te maken met een halve week vakantie. Maar op de achtergrond is het een en ander gaande.

Leugens doet het minder goed dan we hadden gehoopt. Op de eerste plaats kunnen we niet blijvend de kost voor de baat laten uitgaan. Dat betekent minder artikelen. Voor je het weet heb je de spiraal naar beneden te pakken. En iedereen weet waar dat eindigt.

Bovendien valt dit samen met, en dat is wellicht geen toeval, een heuse richtingenstrijd bij Leugens. Moeten we vasthouden aan het principe dat Leugens.nl voornamelijk serieuze journalistiek bedrijft? Of is een stuk goed genoeg als feiten worden doorgetrokken naar plausibele verbanden?

Dat laatste is veel attractiever en past beter bij de weblogcultuur. Maar het leidt volgens mij vervolgens snel naar verdachtmakingen en erger. Meningen en vermoedens krijgen de overhand en dan is het gedaan met de geloofwaardigheid.

Dan kwam er een uitgever die de moed heeft Leugens te willen exploiteren, online en op papier. Maar volgens hem zal het accent dan moeten komen te liggen op satire en nog hardere humor. Voor serieuze stukken moet ook plaats zijn, maar dan met diepgaand eigen onderzoek. Hoe bundel je die onderdelen? Dat is de vraag.

En zoals altijd: wie zal dat betalen? Een leuke sponsor?

 • Reacties

 • John Blauw | 31/08/08 om 22:37

  Whaahhaaha..is hier ooit serieuze journalistiek bedreven dan?
  En,..met de geloofwaardigheid van leugens.nl is het al lang gedaan!

 • Maarten | 01/09/08 om 09:58

  De hoofdredacteur van je gemiddelde reguliere medium lijkt een voorbeeld te nemen aan het Openbaar Ministerie: het maakt niet uit hoe vaak je op je bek gaat, zo lang je maar de schijn van autoriteit weet op te houden. Vandaar een dolende massa op zoek naar alternatieve informatiebronnen, die velen wensen te bieden. Geloofwaardigheid, net als vertrouwen en respect is iets wat je moet verdienen, en het gaat altijd tien keer sneller kapot. Als je wilt ‘diversificeren’ dan zou ik aanraden om een duidelijk herkenbaar kader te maken, waarbinnen je elke verschillende benadering (serieus of satire) toepast.

 • Superknor | 01/09/08 om 10:12

  Serieuze journalistiek! Maar hou het lichtvoetig, waar het kan.

 • Ron | 01/09/08 om 11:37

  Is er nog serieuze journalistiek? Als ik kijk hoe de journalist in het algemeen – niet Willem Lust en zijn omgeving (inside) – de zaak Lucia de B. heeft behandeld heb ik daar grote twijfels over.
  Trouw is het meest markante voorbeeld – een krant ontstaan in het verzet tegen het Nazi’s – maakt het wel heel erg bont in de uitzending van ‘De Leugen Regeert’. De journalist van Trouw heeft niet de beleefheid om de arts Metta de Noo (zonder enig belang dan goedheid) te laten (uit)praten. En die VARA-gast Felix-Meurders grijpt niet in. Waarom niet. Nou de PvdA is op wel een hele vreemde manier betrokken bij de zaak Lucia de B. (inside). Echter geen journalist rapporteert dat, integendeel.
  De NRC is ook zo’n krant, maar die bestond al voor de WOII, dus dat is niet zo verwonderlijk.
  Maar eens kijken hoe serieus het voornemen van Peter Olsthoorn is.
  Maar Peter, je kunt je voorstellen dat ik mijn bedenkingen heb, zie ook wat dat betreft de zaak ir. Johannes Wilman of de WIR-affaire (fl 500.000.000 door de overheid (Rudolf de Korte )op fraudeleuze wijze weggeven en waar de NRC van op de hoogte was.

 • Erna | 05/09/08 om 17:52

  Peter Olsthoorn is een mislukte journalist die zichzelf willens en wetens marginaliseert door onnozele stukjes te tikken over bijv. de ‘gelijkenis’ tussen Wilders en Karadzic. Moet kunnen, maar dan liefst diep weggestopt in het open riool genaamd internet. Eerlijk gezegd lijkt me zelfs dit piepkleine podiumpje aan de te grote kant voor een halve zool als Olsthoorn.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen