Unilever deels veroordeeld om claim 

Becel pro.activ

Verlaagt niet langer zeker het risico op hart- en vaatziekten.

Gelezen: Efsa-uitspraak, FD

EU-agentschap voor Voedselveiligheid (Efsa) in Parma heeft als taak om gezondheidsclaims van voedselproducenten aan te pakken. Vanaf 2009 zijn ze verboden, tenzij er goedkwuering is van de Efsa. Het Nederlandse Unilever behoort tot de eerste lichting slachtoffers.

Unilever had zelf om onderzoek gevraagd omdat goedkeruring veriest is voor een claim. De uitkomst is deels positief en deels negatief. Unilever mag zijn margarine Becel pro.activ niet langer aanprijzen als een product dat het risico op hart en vaatziekten hoe dan ook verlaagt. Ook de claim dat kinderen onvoldoende essentií«le vetzuren consumeren is te stellig.

Unilever claimt dat in Becel pro.activ de plantaardige sterolen het cholesterol(gehalte) en het risico op hart-en vaatziekten verlagen. De Efsa erkent het eerste deel, maar wijst het tweede deel af.

Juist is volgens Efsa: Het is bewezen dat plantaardige sterolen het cholesterol(gehalte) verlagen. Het vertragen van het cholesterolgehalte kan de kans op hart-en vaatziekten verkleinen.

De uitspraken van Efsa vormen een zwaarwegend advies op grond waarvan de nationale autoriteiten en de Europese Commissie besluiten nemen. Unilever gaat in beroep.

 • Reacties

 • Peter Langelaar | 22/11/10 om 14:56

  Becel heeft zelfs een Folder met vgz er op en maken reclame met http://www.hartleeftijdcoach.nl dit is mensen een rad voor ogen draaien.
  Dit moet niet kunnen dat unilever hier mee door gaat.

  Peter Langelaar

 • rajana | 01/12/10 om 13:04

  Ik ben als diabetespatient op onderzoek uitgegaan en wil weten hoe dit beroep van Unilever heeft uitgepakt. weet iemand dit?

 • rajana | 01/12/10 om 13:10

  Nog een vraag: hoe is het mogelijk dat een diabetesverpleegkundige foldermateriaal aanreikt van Becel Pro-activ? Deze maand: november 2010 gebeurt!! Echt waar! Snapt iemand dit?? Wiens taak is het burgers tegen deze waanzin te beschermen? Voedingscentrum?

  Is het niet eens tijd voor een vrolijke revolutie van diabetespatienten? Tegen de soldaatjes van Unilever? (=dietisten & diabetesverpleegkundigen).

 • anna | 27/08/11 om 19:31

  ik heb diabetes en om mijn cholesterol op peil te houden heb ik de flesjes van pro-actief gebruikt. helaas gaat mijn suiker na gebruik met 4 omhoog, diverse keren dit gemeld bij becel en gevraagd of het niet mogelijk is dit produkt speciaal voor diabetici te maken, n o o i t antwoord gekregen

 • fred | 14/02/14 om 10:17

  Prima dat Pro Active uit de schappen gaat en alleen op doktersrecept verkregen mag worden. Scheel me als diabetes-1 patiënt weer 12 x een pakje halvarine per jaar…

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen