Acties tegen militaire beveiliging 

Duyvendak en de interneringskampen

Wijnand vond een kaart met beoogde ‘interneringskampen voor gastarbeiders’. Is dat waar?

Gelezen: Provinciale Zeeuwsche Courant

In de nacht van 5 op 6 juli 1982 breekt de dan 24-jarige A.J.W.D. uit Amsterdam als lid van de anti-militaristische actiegroep Onkruit die in de dat jaar de bunker van het Provinciaal Militair Commando in Kloetinge bij Goes kraken.

De politie te Goes houdt drie Onkruit-leden aan. De overige zeven verschansen zich achter een stalen deur die alleen van binnenuit te openen is. De marechaussee opent de deur met snijbranders, breekijzers, bijlen, koevoeten en houwelen.

Na drie dagen worden Wijnand Duyvendak en zijn medestanders vrijgelaten. Justitie seponeert de zaak.

In zijn boek ‘Klimaatactivist in de Politiek zegt Duyvendak over de actie in Kloetinge: “Deze commandobunker zou in tijden van dreiging het hoofdkantoor zijn van de commissaris van de koningin en zijn politionele staf. We troffen er een grote kaart aan met daarop de locaties voor interneringskampen voor ‘gastarbeiders’ en ‘subversieven’.”

Gen van beide beweringen is juist. De bunker had alleen een militaire functie. Over de kaart met interneringskampen die de Onkruit-activisten in de bunker zouden hebben gezien, zegt ‘majoor buiten dienst’ Piet van der Laan, destijds inlichtingenofficier bij het Provinciaal Militair Commando, tegen de PZC: “Kul.”

Liegt hij of liegt Duyvendank? Hierbij ook een vraaggesprekje met Omroep Zeeland en bijgaand de passage uit het boek. Met hartelijke dank voor de tip van een trouwe lezer van Leugens.

Overigens komt diezelfde bunker later in handen van een internetbedrijf en wordt dan de ‘Cyberbunker’. Ik schreef er enkele artikelen over, onder meer over een rechtszaak, met een foto van de bunker.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen