We doen het hartstikke goed in de 'wederopbouw' 

Pickwick verslaat Taliban

De Nederlandse inktvlek (theevlek?) in Afghanistan is wat donkerder. Dat zegt althans een teruggekeerd chef van het Nederlandse leger.

Gelezen: Novum

Luister naar kolonel Richard van Harskamp:

In april zei de kolonel dat hij de invloedssfeer van de Nederlandse militairen, de zogeheten inktvlek, niet wilde uitbreiden. Hij wilde eerst de steun van de lokale Afghaanse bevolking in het huidige gebied vergroten. Van Harskamp sprak in het voorjaar de hoop uit dat de inktvlek tegen de tijd dat hij zou vertrekken ‘wat donkerder’ zou zijn.

En dat is gelukt. “We hebben het gebied en de bevolking klemvast”, zei hij vrijdagavond. Van Harskamp stelde dat het contact met de lokale bevolking de afgelopen maanden flink is verbeterd. De Nederlandse militairen zijn zichtbaarder en er zijn meer Afghaanse troepen in het gebied. “We worden tegenwoordig zelfs door de lokale bevolking op de thee uitgenodigd. Dat was een half jaar tot een jaar geleden onmogelijk geweest.”

Met de Boston Tea Party begon de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog tegen Engeland. Met thee drinken hebben onze jongens de baarden van de Taliban de bergen ingejaagd. Victorie, thee als beproefd krijgshistorisch wapen maakt het weer waar!

Geweldig: de Taliban zijn door onze jongens de bergen ingejaagd. Of horen guerrillero’s juist thuis in de bergen? *) In elk geval is de methode Job Cohen, een kopje thee drinken, geslaagd. Tot na 2010 zullen er nog heel wat liters thee en bloed vloeien zo voorspelt deze website. Meer om te grimlachen over de Pickwick-berichtgeving van persbureau Novum: ‘Taliban zijn de bergen in gejaagd’ .

*) Wikipedia over guerrilla: “”¦Om dit te verwezenlijken kiezen Guerrilla-eenheden meestal een moeilijk begaanbaar gebied uit met een slecht wegennetwerk. Enkele grote voorbeelden hiervan zijn Cuba, China tijdens WO2 en de Russische partizanen. Heuvels, bossen, moerassen,… Maken het gemakkelijker om zwaarbewapende eenheden te ontlopen of in hinderlagen te lokken en toch de eigen verliezen te beperken.”

 • Reacties

 • Ton Biesemaat | 09/08/08 om 14:33

  Je hoeft voor de voorspelling niet te hebben doorgeleerd maar de beweringen van Defensie worden wel heel erg snel onderuit gehaald.

  Vier Nederlandse militairen gewond
  Uitgegeven: 9 augustus 2008 14:02
  Laatst gewijzigd: 9 augustus 2008 14:26

  DEN HAAG – Vier Nederlandse militairen in Uruzgan zaterdag zijn gewond geraakt tijdens een patrouille in de omgeving van patrolbase Qudus.

  Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt. Een van hen zou zwaargewond zijn.

  Explosieven

  Het voertuig van de militairen zou over explosieven zijn gereden. De militairen zijn overgebracht naar het ziekenhuis op Kamp Holland in Tarin Kowt.

  Defensie omschrijft de toestand van de zwaargewonde militair als “stabiel maar kritiek”. Zijn familie is geí¯nformeerd. De andere militairen hebben zelf hun familie geí¯nformeerd en maken het naar omstandigheden redelijk, aldus het ministerie.

 • mike | 25/08/08 om 21:17

  Wel eens aan gedacht dat deze guerrilla’s zich daarvoor onder de bevolking begaven?
  Een bevolking die dat niet durfde te zeggen of er tegen op durfde te treden uit angst voor represailles.
  Maargoed ik begrijp uit dat wat ik hier lees, een inbreng om defensie daar zwart te maken meer op prijs gesteld wordt.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen