Groene streep op het voorhoofd: 

Energiebedrijf Greenchoice

Actie voor Amazonebos met als hoofdprijs een vliegreis naar Zuid-Amerika.

Greenchoice in Rotterdam noemt zich de ‘de enige 100 procent groene energieleverancier’. Het is echt een fijn, eerlijk bedrijf, een gewetensusser, geleid door een directie die de salarissen openbaar maakt: “Algemeen directeur (bruto jaarsalaris € 60.000,-) Drs. Rob van Rees, 41 jaar, afgestudeerd bedrijfseconoom en voormalig manager bij de technische dienst van KLM. Rob is getrouwd en heeft drie dochters van 2, 5 en 7 jaar.” (Kijken of straks de winsten ook openbaar zijn.) en voert ook actie voor Llink, de omroep.

Maar had een actie voor het werven van nieuwe donateurs voor aankoop van bos in het Amazonegebied teneinde de CO2-uitstoot te compenseren, het Bosspaarplan: “Red het klimaat: win een vliegreis naar Zuid-Amerika.”

Volgens Jeroen Trommelen van de Volkskrant is zo’n vliegreis niet zo groen: “Per passagier wordt echter 2,5 ton van het broeikasgas CO2 de lucht ingeblazen. Daarvoor moet één hectare tropenbos een jaar groeien. Om de uitstoot van de winnaar te compenseren, zou het bedrijf tien nieuwe donateurs moeten werven.”

De actie is inmiddels verwijderd. Maar het is structureel nog erger, zo beschrijft Trommelen in een vervolg in de krant: klanten van Greenchoice krijgen de indruk dat het bedrijf compenseert met nieuwe aanplant. Maar het koopt bos in Zuid-Amerika. Dat zou dan bedreigd bos moeten zijn dat dan dus behouden blijft voor CO2-compensatie.

Maar dat is lang niet altijd het geval. En er zijn door klimaatorganisaties juist afspraken gemaakt over nieuwe aanplant als compensatie, niet de ‘bescherming’ van bestaand bos. Overigens staat ook nieuwe aanplant als ‘CO2-compensatie’ ter discussie.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen