Sieg Heil in Indië 

Veteranendag met de witte anjer

Prins BernhardDe witte anjer van ‘patroonheilige’ Prins Bernhard is het symbool van de Nederlandse veteranen vandaag. Echt een symbool van moed en trouw of een regelrechte belediging?

Gelezen: Trouw

De illustere zakenprins van Lockheed-faam is ondanks zijn verscheiden niet uit de kolommen van de pers weg te branden. Hadden we nog kort geleden het akkefietje met de Wiedergutmachung waarbij Bernhard een miljoentje opstreek. Dan nu dit weer!

Vandaag is het Veteranendag, met heel modern, een live online uitzending en een eigen YouTube-kanaal. De dag valt normaliter op 29 juni, de verjaardag van Prins Bernhard, maar dan is het zondag.

Het symbool van de veteranen is de witte anjer, het verzetssymbool dat stamt van de Anjerdag, de demonstratieve viering van de verjaardag van Bernhard aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Maar hoe leugenachtig is dit symbool van de ‘vader van de veteranen’?

Trouw vult het groeiende dossier met bedenkelijke daden van de prins aan: in 1946 opperde Prins Bernhard het idee om voormalige Nederlandse vrijwilligers bij de Waffen SS naar Indií« te sturen voor de oorlog tegen de Indonesische nationalisten onder leiding van Soekarno.

Het briljante idee van de Prins werd door minister van oorlog Meynen van tafel geveegd. “…voor het moreel van de troepen in Indií« zeer ongewenst zijn om deze op één lijn te stellen met SS-onderdelen.”

Uiteindelijk gingen er, onofficieel, toch honderden voormalige SS-soldaten naar ons Indií«. Maar dat was een publiek geheim. Bernhard was wel zo fideel om minister Meynen gelijk te geven: “…als hij in de plaats van de minister stond evenmin de verantwoordelijkheid zou willen dragen.”

Zo vlak na de Tweede Wereldoorlog was zo’n besluit uiteraard politieke zelfmoord geweest. Het plan van de Prins doet vooral zo gek aan omdat hij zelf in die naoorlogse jaren de herinnering aan hem als Nazi-veteraan in de doofpot probeerde te stoppen. Zo was Bernhard totaan zijn verloving met Juliana in 1936 lid geweest van de SS.

In 1948 verscheen in de Britse bezettingszone van Duitsland een nummer van Der Spiegel in verband met de kroning van Prinses Juliana tot staatshoofd. In dat nummer stond een foto van Bernhard in Nederlands legeruniform waarin bij het foto-onderschrift spottend werd verwezen naar Bernhards SS-verleden. Door ingrijpen van de Nederlandse regering verboden de Britten Der Spiegel één week te verschijnen.

In health pharmacies 1962 publiceerde Bernhards oude vriend de journalist Sefton Delmer zijn memoires. Delmer sprak smeuí¯g over het SS-verleden van de Prins. Der Spiegel schreef over de memoires van Sefton Delmer. De Nederlandse importeur van Der Spiegel deed aan zelfcensuur en vroeg bij de Nederlandse autoriteiten wat hij moest doen. Het advies: dit nummer van Der Spiegel niet in omloop brengen.

En zo lag het Duitse kwaliteitsblad telkens overhoop met de Oranjes.

Meer voorbeelden van mediacensuur rond Prins Bernhard en de Oranjes in mijn boek Bernhardgate.

 • Reacties

 • wimjansma | 05/10/09 om 23:21

  Ja: op de avond van zijn huwelijk met Juliana van Mecklenburg-Schwering liet Bernhand von Lippe-Biesterfeld het Horst-Wessellied spelen. DIE FAHNE HOCH, DIE REIHEN FEST GESCHLOSSEN,S.A. MARCHIERT,,,,enz. Het was in de Haagse schouwburg en het zou worden gespeeld door het Residentieorkest onder leiding van de geboren Zaltbommelaar dirigent Jan van Anrooy. Maar Jan was alle ORANJES te slim af en vlak na het Wilhelmus, maar nog vóór het S.A.-lied legde hij het stokje neer en verdween uit de zaal. Er was een dirigent van het Marechaussee-muziekkorps in de zaal de alsnog de klus heeft geklaard. Het HORST=WESSELLIED op verzoek van de ORANJES in den Haag. 1939. Jawel.

 • wimjansma | 05/10/09 om 23:25

  Geloven we niet ? Er bestaan diverse foto’s van de Duitse gasten (vrienden van Bernhard) die toen de Hitlergroet brachten. Die Bernhard was graag de stadhouder van Hitler IN DIE NIEDERLANDEN geweest !

 • Gerrie | 17/04/10 om 22:14

  En weer prijkt dit fenomeen “anjer” in de koppen van de dagbladen.
  Wat is er in hemelsnaam aan de hand in dit poldertje. Waarom worden veel politiek gevoelige of anderszins zgn. vaderlandslievende daden met een “mantel van misleiding” bedekt.
  Waarom mag er geen kritiek zijn op, symbolen of militaire acties in het buitenland of gedragingen van zgn. hooggevallen lieden.
  Zeker als de geschiedenis aanwijzingen geeft dat e.e.a. discutabel zoniet ronduit fout is geweest.
  Enig ironie zal u niet ontgaan in mijn vraagstelling, indien dit de kern van mijn vraag voor u verhuld, zal ik in dat laatste mijn antwoord moeten zoeken.

 • yaka | 12/12/10 om 03:25

  En wat zijn die goede daden van Bernhard dan?

  Een beetje met een riant “salaris” de playboy uithangen. Tsja, dat kan ik ook…

  Zijn militaire rol was ook zuiver symbolisch.

  Hij is gewoon een schuinsmarcheerder natuurlijk

 • D.Schrier | 05/06/12 om 12:03

  Geachte veteranen,Als je dit allemaal heeft gelezen,dan weet je waarom je geen witte anjer wil dragen??
  Gegroet DS.

 • Kanerooknogwelbij | 01/05/15 om 13:27

  Ben geen veteraan, maar had altijd al een hekel aan anjers in het knoopsgat van fokstier Benno

 • Arie | 10/05/15 om 08:10

  Witte anjer symbool van de leugenaar Bernhard is geen probleem. Prinsenvlag, de geuzenvlag, mag niet omdat dat associaties met de NSB zou opleveren. Hoe hypocriet kun je zijn….

 • H. Walst | 26/09/15 om 13:36

  T.a.v. Stichting Anjerveteranendag,
  Stop nu eens met het uitventen van die inmiddels gitzwarte
  anjer, het botanische speeltje van charlatan ” heer ”
  Zur Lippe. Uw schoffeert de veteranen met uw potsierlijke
  initiatief!!

  Henk Walst. ( 86 jaar)
  z.g. Indie-veteraan ( dienstplichtig)
  435 Bat. IMF.
  Reg. Stoottroepen

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen