Leugensjournaal 31: 

Massale wijsheid

Deze week weer de vraag: wat doen jullie anders met Leugens.nl dan anderen?

De bedoeling is dat we de traditionele journalistiek verbinden met de sterke punten van internet, van web 1.0 en web 2.0. En dat in een specialistische uitgave, gefocust op onderwerpen waar de feitelijke waarheid in het geding is.

Web 1.0 zegt dat je alles kunt linken. Daar wordt lang niet afdoende gebruik van gemaakt in publicaties. Maar een paar partijen doen dit consequent zo goed mogelijk, bijvoorbeeld Elsevier.nl die voor haar doelgroep vooral nieuws uit de ochtendkranten verzamelt en verrijkt met links en bronnen.

Web 2.0 biedt iedereen de mogelijkheid om met publiceren te participeren in het web. Juist de afgelopen weken vond daarover een flinke discussie plaats tussen ‘wikipedianen’ en ‘anti-wikipedianen’. De vraag: krijg je de beste kennis bij elkaar als iedereen bijdraagt?

Ons antwoord: als je breedte keer diepte neemt, zal dat zo zijn. Met Wikipedia kunnen veel meer onderwerpen worden behandeld, op een doorgaans hoog niveau, vaak het hoogste niveau. Zolang briljante individuen worden herkend, erkend en de kans krijgen om de massa te leiden en corrigeren, valt er niet zo veel te vrezen. We citeerden Bas Heijne, zo’n leidraad. Maar te denken valt eerder aan wetenschappers die intelligenter zijn dan wij.

Leugens.nl wil bogen op de kennis van gespecialiseerde individuen in de massa en die daarin leiden en de aangedragen kennis checken, combineren en verrijken. Dan moet je die massa wel kunnen bereiken, en dat is nu niet het geval. Bestaat er al zoiets als ‘web 2.0’ journalistiek?

Jawel, GeenStijl krijgt met grote regelmaat tips die ze selecteert, combineert en verrijkt tot primeurs. Maar ook een tv-programma als Tros Radar maakt goed gebruik van wat het publiek aanreikt. ‘Concurrent’ Consumentenbond zou het kunnen doen, maar mist juist de journalistieke vaardigheden – en ging afgelopen week mede daardoor in de fout.

Zijn we opperrechter in de media? Als je niet oppast wel. Soms beland je in een heftige strijd, zoals tussen NRC en de Belastingdienst die elkaar van vergaand liegen betichten. Je kunt het volk er vervolgens over laten stemmen. Met meer bereik wordt dat leuk.

We denken dat door de ‘netwerkjournalistiek’ en de mogelijkheid om bronnenmateriaal te linken en te tonen, plus video en audio toe te voegen internet het superieure medium voor journalistiek zal worden. En hopen daaraan te mogen bijdragen. Er komt vanaf nu met de reclame, als u af en toe op de adverteerders die uw interesse hebben klikt, ook wat geld binnen.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen