VVD-leider Mark Rutte: 

‘Milieubelastingen leugen’

Het kabinet boekt meeropbrengsten in van extra heffingen, dus het gebruik en het verbruik gaan niet omlaag.

Gezien: Buitenhof, 4 mei 2008

“Dat is de leugen die achter deze maatregel zit.” Dat vindt Mark Rutte, fractievoorzitter van de VVD, van de nieuwe belasting op verpakkingen. Supermarkten zien zich voor ongeveer 1 procent hogere inkoopkosten geplaatst en berekenen die waarschijnlijk door.

Minder verpakkingen gebruiken doen we niet. Dat weet ook het kabinet, want dat boekt hogere belastingopbrengsten in. Hetzelfde laken een pak voor verhogingen van accijns op brandstoffen en voor de vliegtax. Als het kabinet zou geloven in een effect op het milieu, dan komt er niet meer belasting binnen

Rutte zegt dat de redenering achter belastingmaatregelen niet de bescherming van het milieu is. Minister Wouter Bos van Financií«n boekt de extra inkomsten.

Het ‘meest idiote’ is volgens Rutte dat het kabinet zegt dat extra geld van de belasting naar gemeenten gaat voor meer scheiding van afval. De afvalstoffenheffing door gemeenten wordt niet verlaagd, terwijl ze overigens al jaren gescheiden afval inzamelen. Volgens Rutte.

Deze leugenachtigheid tast de belastingmoraal aan volgens de VVD. Dus komt er meer ontduiking en ontwijking.

Tot een keer of vijf toe gebruikte Rutte op tv het woord leugen, uiteraard met het oog op leugens.nl. Dank u wel, mijnheer Rutte, voor deze reclame

De woordvoerder van het ministerie van Financií«n wil er nu niet op reageren. Dat zal Wouter Bos wellicht nog doen.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen