Krant erkent schetsen van verwarring 

Oorlogsverslag vanachter het bureau in Den Haag

Arnon GrunbergNRC-redacteur ziet het helemaal voor zich.

“Talibaanstellingen worden in kaart gebracht en huizen worden doorzocht. Afghaanse en Nederlandse militairen stuiten onderweg op een wapenopslagplaats. Daar vinden ze ook bermbommen, die de Talibaan gebruiken tegen militairen en burgers.”

Het begin van een gedetailleerd ooggetuigeverslag in NRC Handelsblad van 14 januari 2008 van gevechten bij Deh Rawood in Uruzgan in Afghanistan: Militairen verrast door sterkte van de Talibaan. De strijd waarin Korporaal Aldert Poortema (22) en soldaat der eerste klasse Wesley Schol (20) plus twee Afghaanse soldaten de dood vinden door Nederlandse kogels.

Het is reuze spannend: “Tegelijkertijd worden de militairen een kilometer verderop ook onder vuur genomen. Ook daar heerst verwarring. Wie schiet op wie en waar komen de schoten eigenlijk vandaan? Waar zit die Talibaan toch?”

Maar de journalist is niet ter plekke. In het verhaal staat één keer een bron, die kennelijk voor het hele verhaal geldt: “Onverwacht duikt de Talibaan op. Ze blijken veel sterker dan tijdens eerdere schermutselingen die dag, zeggen bronnen op het ministerie van Defensie.”

Een lezer klaagt. Hoofdredacteur Birgit Donker van NRC geeft toe in haar krant dat het verkeerd was. Weliswaar was de verslaggever eerder in het gebied, maar hij was niet bij het gevecht:

“Onze conclusie achteraf was dat we meer aandacht hadden moeten besteden aan bronvermelding”¦Juist omdat het artikel zo beschrijvend is, met weergave van de weersomstandigheden en andere details, kan de lezer op het verkeerde been worden gezet en denken dat de verslaggever ter plekke was.”

Eerder zette NRC in Afghanistan fictieschrijver Arnon Grunberg (foto) in als verslaggever.

 • Reacties

 • Micha Kat | 21/01/08 om 10:20

  Is er nog iemand in NL die een sou geeft voor de ‘kwaliteit’ van NRC Handelsblad?
  het verweer van Donker (“onze redacteur was eerder ter plekke”) is dat van een zwakzinnige.
  Dank, leugens.nl, voor dit interessante bericht!

 • Naam | 14/08/08 om 00:12

  Het zal niet de eerste keer zijn dat NRC Handelsblad de fout ingaat door verzinsels als dat zo beter uitkomt, bijvoorbeeld om een adverteerder of andere zakenpartner gerust te stellen. Graag schuiven ze dan de schuld in andermans schoenen.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen