Eis openbaarheid rapport martelleugen 

Billen bloot, Volkskrant

Ex-minister Kamp wil de hele waarheid over de martelcanard.


Gelezen: HP De Tijd

Op 17 november 2006 publiceerde de Volkskrant Nederlanders martelden Irakezen: Nederlandse militairen zouden in 2003 Iraakse tientallen gevangenen hebben gemarteld. Twee onderzoekscommissies lieten er weinig van heel: er vond marteling noch mishandeling plaats. Bij twee gevangenen is water over het hoofd gegooid om hen wakker te houden.

Hoofdredacteur Pieter Broertjes van de Volkskrant trok het boetekleed aan. Echter: “Het meest dwars zit Broertjes het verwijt dat de VVD de Volkskrant onmiddellijk na de onthullingen maakte: dat de krant de Tweede Kamerverkiezingen wilde beí¯nvloeden. ”˜Wij deden onze journalistieke plicht. De verkiezingen hebben daarbij geen enkele rol gespeeld.'”

Dat valt nog te bezien, vindt de toenmalige minister van Defensie Henk Kamp (eigen website). Verkiezingen volgden immers op 22 november 2007. Het rapport van de Volkskrant zelf moet openbaar, vindt hij.

Dat rapport is gemaakt door journalist John Jansen van Galen en mediajurist Germ Kemper. Broertjes wil het rapport wellicht gedeeltelijk openbaren volgens HP De Tijd. Niet geheel, om bronnen te beschermen. Maar de belangrijkste bronnen van het martelverhaal van zijn redacteur Jan Hoedeman zijn al bekend.

Kamp: “De krant doet vaak een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) om overheidsdocumenten boven tafel te krijgen. Het zou goed zijn als ze voor zichzelf dezelfde lijn aanhouden. Die paar namen van bronnen kunnen eventueel met een zwarte stift onleesbaar worden gemaakt.”

  • Reacties

  • Ruud | 30/11/07 om 19:08

    Inderdaad, de Volkskrant heeft hier een dubieuze rol gespeeld. Op zich niet erg trouwens, de Telegraaf doet het ook. Maar kom er gewoon voor uit in plaats van je te positioneren als onafhankelijke kaderkrant. Want dat is de VK zeker niet.

  • Maurice | 04/12/07 om 09:37

    Het zou Broertjes sieren als hij dit rapport integraal openbaar maakt. De lezer van de krant, maar ook de democratie in haar geheel, heeft er recht op. De Volkskrant dient als mede-bewaker van die democratie boven iedere twijfel verheven te zijn. Is dat niet het geval, dan is reiniging op haar plaats. Door het ‘onder de pet’ te houden, zou Broertjes de functie van ‘zijn’ krant uithollen en de geloofwaardigheid vernietigen. Kom op man, wees een echte hoofdredacteur en laat in je kaarten kijken. Of moet De Telegraaf er een reporter opzetten om de onderste steen boven te krijgen?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen