Hoop voor honderden veroordeelden voor moord 

FBI loog over bewijsmethode

Vergelijking loodgehaltes van kogels vaak onterecht toegepast.


Gelezen: Washington Post

De FBI heeft twee jaar geleden een belangrijke methode voor bewijslast laten vallen. Maar daar nooit eerlijk over bericht. Nu komt dat naar buiten door onderzoek van Washington Post en het CBS-programma 60 minutes.

De methode is gebruikt sinds de moord op de Amerikaanse president John Kennedy in 1963. Het gaat om ‘comparative bullet-lead analysis’: een uniek, gelijkwaardig loodgehalte in een serie kogels. Als het loodgehalte van kogels gevonden in een slachtoffer en bij een verdachte gelijk is, is dat bewijs.

In 2005 stopte de FBI met de methode. Dat deed ze na onderzoek van de National research Council. Haar rapport staat online.

De bekendmaking van de FBI staat ook op internet. De FBI zei in haar bekendmaking dat de methode op zich goed was. Maar de interpretatie was niet eenduidig. Er was geen reden te twijfelen aan gebruikte bewijslast en vonnissen.

Nu blijkt dat het FBI lab vond dat er wel grove fouten waren gemaakt. Maar de directie van de FBI, onder leiding van Robert Mueller (foto) verzweeg dat. Dwight E. Adams was destijds de chef van het lab. Maar nu met pensioen. Hij zegt dat rechtszaken over gedaan moeten worden.

De methode leidde in 2.500 gevallen tot een bewijslast. In 20 procent van de rechtszaken is die gebruikt. Dat zijn dus 500 rechtszaken. Zekere 250 zaken komen voor heroverweging in aanmerking. Circa 12 zaken zijn reeds heropend.

De onthulling is koren op de molen van het Innocence Project. Dat zet zich in voor onterecht veroordeelden. Met reeds 200 keer succes.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen